Времето през първото десетдневие на юниЮни ще започне с валежи

...
Времето през първото десетдневие на юниЮни ще започне с валежи
Коментари Харесай

Ето какво време ни очаква през месец юни

Времето през първото десетдневие на юни

Юни ще стартира с превалявания и захлаждане. Повече превалявания, към 30-40 л/м2, се чакат в централните южни региони в интервала от 01 до 03 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса. От 04 до 06 се чакат повече слънчеви часове, затопляне/температури надвишаващи 25 градуса/ и валежи в планините и североизточните региони.

В края на първото десетдневие  от 7 до 10 юни, още веднъж краткотрайните дъждове ще бъдат постоянно събитие, с повече превалявания в западните и централните региони и условия за мощни гръмотевични стихии и градушки.

Времето през второто десетдневие на юни

Нови валежи ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи най-вече слънчево време, а на запад ще има валежи. Дневните температури ще доближават 25 и 29 градуса.

От 18 до 20 юни се чакат превалявания със захлаждане.

Времето през третото десетдневие на юни

В началото на третата десетдневка, от 21  до 26 юни  над западните елементи от страната ще бъде най-вече слънчево, а на изток ще има облаци и валежи. В интервала до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево  и по-топло време(температури над 30 градуса) е по-голяма в   интервала от 27 от 29 юни.

В края на месеца 30 юни има условия за мощни гръмотевични стихии в южните и североизточни региони, условия за градушки, предвиждат от meteobalkans.

ГЕОМАГНИТНА ПРОГНОЗА

През множеството дни   слънчевата интензивност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде умерено и магнитни стихии не се очакват/ интервалите от 07 до 15 юни, от 23 до 28 юни.

Повишение на геомагнитната интензивност се чака през интервалите 01 до 06 юни ; от 16 до 22 юни, като към 19,20 юни  има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца- от 29 до 30 юни. 

Метеорологичен Алманах    

Месец юни

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на преваляванията в отвън планинската част е сред 48 и 130 л. на кв.м. Причина за изобилните дъждове е честото навлизане на студен и мокър океански въздух. При такива ситуации падат краткотрайни, само че интензивни превалявания, съпроводени от гръмотевици, а градушките са постоянно събитие. През този месец изискванията за неподходящи атмосферни феномени, като градушки, проливни превалявания и наводнения, са най-подходящи и най-често протичащи се спрямо август и септември. 

Градушките не са разпределени отмерено в другите елементи на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 обитаеми места и нанасят вреди върху към 2,5 млн дка обработваема земеделска повърхност.   Най-често това се случва по линията Видин - Свиленград. В източната половина от страната град пада относително рядко.  Силни градушки е имало и през 1966, 1978, 1971 и 1995 година На 26 юни 2002 година падналата градушка в София нанесе съществени вреди по колите, като падналите ледени парчета са били  големината на едри орехи.

Друго доста рисково събитие протичащо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, и съставлява фуниеобразен ураган с отвесна ос, в който скоростта напразно надвишава 200 км/ч. В нашата страна рядко се основават условия за формиране на смерч, само че има няколко разказани случаи. На 1 юни 1906 г във Варна са паднали доста риби пренесени от смерч, формиран над морето. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят образ и название точно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г и е изкоренил вековни дървета от повърхност във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м. На 19 юни 1978 година към селата Блажево и Висока могила, Дупнишко смерч отнася покрвите на доста къщи и селско-стопански постройки.

Юни е първият  летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21 юни в 17: 56 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак. Със старта на лятото се покачват сензитивно температурите. Все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия нормално времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са сред 35 и 40 градуса. Най-топло през юни е било в Плевен: 42 градуса, Русе: 41, Панагюрище и Образцов чифлик: 40 градуса. При по-чувствителните захлаждания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън минус 1 градус, Самоков 0, Разград, Чирпан и Казанлък 2 градуса. В София най-студено е било на 3 юни 1918 г 4,2 градуса, а най-топло на 27 през 1982 година 37, 2 градуса. 

По Черноморието месец юни се характеризира с по-малко превалявания от вътрешността на страната, повече слънчеви часове и по-слаби захлаждания. Тези преимущества, в комбиниране с прохладата на морския бриз и дългия ден вършат месеца подобаващ за отмора на море. Температурата на морската вода от 17 градуса при започване на месеца се покачва до 21, 22 (в обособени години до 25) градуса в края.

Народна Метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са учредени на обичайните знания и наблюдения върху придвижването на небесните тела, атмосферните феномени, държанието на животните, положението на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския собственик и нормално те се предават от потомство на потомство като доказано от практиката знание. За юни националната метеорология гласи: 

Каквото е времето през юни, подобен ще е декември. Когато на Еньовден /24 юни/ овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има доста студена зима, а в случай че е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден /29 юни/ духа вятър, по Коледа ще вали сняг.     
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР