Времето е всичко. А когато става въпрос за лични финансови

...
Времето е всичко. А когато става въпрос за лични финансови
Коментари Харесай

Трябва ли да инвестирате в злато сега или да изчакате до 2024 г.?

Времето е всичко. А когато става въпрос за персонални финансови решения, това е в действителност всичко. Просто погледнете настоящата лихвена среда за доказателство. Ако бяхте купили жилище през 2020 година или 2021 година, да вземем за пример, щяхте да си осигурите лихвен % от към 3%. Ипотечните лихви през днешния ден обаче са повече от два пъти по-високи. По същия метод възвръщаемостта на сметката за депозитен документ (CD) тогава беше незначителна. Сега някои CD сметки идват със 7% лихвен %.

Така че времето сигурно се е трансформирало за тези типове покупки и спестявания. Но какво да кажем за някои други типове вложения? Инвестирането в злато, да вземем за пример, доближи 11-годишен връх през септември. Това се дължи на разнообразни фактори, някои от които може да са по-очевидни от други. Сега, в последните седмици на 2023 година, коства ли си инвестицията в злато? Или е по-добре за бъдещите вложители да изчакат до новата година?

Ако смятате, че можете да се възползвате от златото, започнете да проучвате опциите си тук, с цел да научите повече.

Трябва ли да инвестирате в злато в този момент или да изчакаме до 2024 година?

Има някои безапелационни аргументи, заради които вложението в злато може да има смисъл в този момент. Ето три аргументи, заради които може да не желаете да чакате, с цел да инвестирате в благородния метал.

Цените на златото може да се повишат

Цената на златото през днешния ден е $1954,68 за унция. Това е с повече от 100 $ повече от мястото, където беше на 4 октомври (при 1822,74 $ за унция). Така че сега златото е във възходяща траектория.

Въпреки че това значи, че ще платите повече, в сравнение с бихте платили преди няколко седмици, това също значи, че бихте могли да извършите по-голяма възвръщаемост, по-бързо, в сравнение с бихте могли да извършите другояче. Не може да се каже къде цената на златото в последна сметка ще падне, само че в случай че скорошната история е индикатор, тя елементарно може скоро да надвиши 2000 $ за унция. Като действате в този момент, можете да закупите, когато цените са ниски, и евентуално да продадете, когато цените са по-високи.

Научете повече за закупуването на злато тук в този момент.

Инфлацията може да остане упорита

Инфлацията понижа доста през последната година, само че към момента е упорита и не е тъкмо там, където Федералният запас би желал. Въпреки че настоящият % от 3,7%, на който се намира, е доста по-нисък от този през 2022 година, той към момента е над задачата на Фед от 2%.

Като такива, лихвените проценти евентуално ще останат високи и изгодата от инвестицията в злато ще остане привлекателна за вложителите. Това е по този начин, тъй като златото има наклонност да поддържа цената си по време на инфлационни интервали и даже може да нарастне. Така че, до момента в който инфлацията не се е охладила изцяло – а тя към момента не е изцяло – златото към момента може да си коства да разчитат на доста вложители.

Другите ви активи може да са с по-ниска успеваемост

Ако бяхте смутени от това по какъв начин се показват другите ви активи тази година, тогава може да има смисъл да промените портфолиото си, като го диверсифицирате с малко злато. Инвестиция в злато от 10% или по-малко от вашето портфолио може да помогне на другите ви активи да дадат малко място за дишане.

Както споменахме, цената на златото има наклонност да остане релативно постоянна. Така че, когато други активи като акции, облигации и недвижими парцели наподобяват нестабилни, златото може да помогне да се изравнят нещата. Въпреки това златото не е активът, носещ доходи, както другите, тъй че би трябвало да внимавате какъв брой инвестирате, с цел да се възползвате и от преимуществата на други активи.

Долната линия

За доста вложители златото има смисъл да се влага в този момент, преди часовникът да удари среднощ на 31 декември. Като влагат в злато в този момент, вложителите могат евентуално да влязат, преди цената на жълтия метал да се повиши още повече. Но те биха могли също неотложно да получат преимущество против инфлацията, с което златото е известно, като в същото време дават опция за дишане на портфейла си, до момента в който други, по-нестабилни активи нарастват и падат в стойност. Поради всички тези аргументи и доста повече може да има смисъл вложителите да влагат в злато в този момент, а не да чакат да видят какво може да донесе новата година.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР