Временната парламентарна комисия за проверка на дейността на групата около

...
Временната парламентарна комисия за проверка на дейността на групата около
Коментари Харесай

Николай Стайков: Бойко Рашков прояви интерес по темата с Божанов

Временната парламентарна комисия за инспекция на активността на групата към убития Мартин Божанов-Нотариуса заседава за пръв път. Депутатите изслушват Николай Стайков, Андрей Янкулов и Бойко Станкушев от " Антикорупционен фонд ".

Николай Стайков описа, че при следствието на Божанов е проличал извънредно професионалния метод му към “клиентите” и положителното познаване на метода, по който работи спецправосъдието.

Бяхме в полицията сутринта, имаше полемика и във Висш съдебен съвет. Става дума за едно следствие, което започнахме в края на 2022 година Работеше се по информация, обвързвана със скица на въздействие. Нарекохме историята „ Списък без контрол”. Разследването касаеше Ивайла Бакалова и брачният партньор и Веселин Денков. Изслушали сме часове със записи от всякакво равнище, сподели още Стайков.

„ Преценихме, че е извънредно значимо публиката да види по какъв начин един върховен служител на реда Емил Писков и неговият сътрудник Мартин Божанов насочат напън за въздействие в правосъдната система. Направи ми усещане, че Божанов е доста добре стартират с това, което е приказвал съдията Тони. Отидохме, направихме изявлението, след което нямаше никакъв резултат. Направи ми усещане, че са работили доста професионално. След това на власт пристигна служебното държавно управление и следствието се възобнови. Свидетелите бяха изслушани в кабинета на тогавашния министър Бойко Рашков. Преписката бе изпратена в ГДБОП. Остава отворен въпроса какво е направила прокуратурата през това време”, разкри още Николай Стайков.

,,Чак служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е показал интерес по тематиката с Божанов``, описа Николай Стайков. По думите му събраната от Рашков информация отишла в ГДБОП, където не се знае какво се случило.

" Това, което осветихме от АКФ, е работеща система за въздействие в правосъдната система. След нея стартира да идва доста информация от сходен вид - и за въпросния клуб. Отидох и го видях, само че за разлика от Осемте джуджета нямаше очевидец, който да удостовери какво е станало там. Затова и не публикувахме нищо през 2021 година ", съобщи Николай Стайков.

Андрей Янкулов уточни, че през 2020 година АКФ се е занимавал с групата за напън в правосъдната власт към Петьо Еврото.

" Връзката сред тези групи е фактическа - на връзки сред техните водачи. Предметът на изясняване на събитията към починалия Божанов би трябвало да се разшири до изчезналия Петьо Петров”, прикани той.

През предходната седмица Софийската градска прокуратура (СГП) стартира проверка на каузи, където през последните 20 години са били подавани голям брой сигнали за Мартин Божанов.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР