Временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения

...
Временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения
Коментари Харесай

Схемите, проверявани от европрокуратурата, са в парламентарен доклад от 2021 г.

Временната комисия по проверката за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходването на средства от Министерския съвет през последните 5 години стартира активността си с разглеждането на сигнали от жители.(...) Първият сигнал, който бе прегледан, е импортиран от журналиста Димитър Стоянов и се отнася до активността на тецовете " Бобов дол " и " Брикел ". Стоянов показа журналистически разбор, съгласно който тецовете на предприемача Христо Ковачки ощетяват страната с 30 млн. лв. поради недекларирани излъчвания въглероден диоксид. Той сложи въпроса за активността на проверяващия орган.

Това писа Сигналът на журналиста от " Биволъ " беше тестван от комисията по проверката, която го включи в отчета си. Комисията уведоми Агенцията за държавен и финансов надзор и прокуратурата, само че обществено не е оповестявано, че заключенията в него са доказани или опровергани.

 Под егидата на европрокуратурата се ревизират тецовете, свързвани с Ковачки Под егидата на европрокуратурата се ревизират тецовете, свързвани с Ковачки

Година и половина по-късно по проблема се задейства Европейската прокуратура. Тя проверява същото, което е записано и в парламентарния отчет, че " частно сдружение, което дава отговор за инспекцията на излъчванията на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, на способените национални органи ".

Анализ на неправителствената организация " За Земята " демонстрира, че са спестени 74.691 млн. евро от 2017 година до 2021 година в това число - средства, които е трябвало да бъдат заплатени за издадени излъчвания, само че са спестени от оператора на съответните обекти, заяви пред Българска национална телевизия Симеон Горов от екипа " Енергия и климат " в сдружението.

 Проучване: въглищните централи са предизвикали 11.8 милиарда евро здравни разноски за 5 година Проучване: въглищните централи са предизвикали 11.8 милиарда евро здравни разноски за 5 година

Средствата от продажбата на тези излъчвания следва да се употребяват за ограничения за енергийна успеваемост, развиване на възобновими енергийни източници, рационализация за понижаване на тези излъчвания. В България огромна част от средствата от действително продадените излъчвания се употребяват още веднъж за субсидиране на въглищните централи, тъй като те се употребяват за покриване на загубите на Националната електрическа компания да купува ток от въглищните централи, акцентира Костанца Рангелова, енергиен специалист в Центъра за проучване на демокрацията в същото предаване.

 Служебната власт се уговаря с Ковачки тецовете Служебната власт се уговаря с Ковачки тецовете " Брикел " и " Марица 3 " да не замърсяват

Според енергийния специалист Красимир Манов става въпрос освен за " грандиозна машинация ", само че и обезпечаване на " чадър ". " Логично е да си зададем въпроса за какво прокуратурата и държавното управление са проспивали това. Има сигнали, те отиват в съда и всички каузи против Ковачки падат. Огромен чадър, който се реализира изцяло - в правосъдна система, прокуратура, изпълнителна власт ", разяснява Манов пред Нова телевизия.

Какво записа парламентарната комисия по проверката в отчета си през 2021 година:

С години е работила скица за подправяне на данните за въглеродните излъчвания на електроцентралите свързани с Христо Ковачки. Поради подправени данни са избегнати заплащания в размер сред 26.7 и 32.21 милиона евро. Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел " са подавали занижени доклади за въглеродни излъчвания за последните три години (преди 2021 година )и са си икономисали най-малко 26.63 милиона евро. Данните са заверени от компания, която няма предходен опит във верификацията на излъчвания. Всичките й клиенти са компании, свързани с предприемача Ковачки, се споделя в отчета. Там написа още, че има подозрение, че верифициращата компания е също на Ковачки и затова той управлява самичък себе си. Това води до:
Бившият министър на енергетиката и ръководител на енергийната комисия при ръководството на ГЕРБ Делян Добрев, разяснява пред Нова телевизия, че тематиката е от компетенцията на министъра на околната среда, а не на енергетиката. В тези тецове няма нищо държавно, с цел да е прикривала страната нещо, сподели Добрев. " Тази тематика е прекомерно комплицирана и по тази причина се включва Европейската прокуратура. Сигурен съм, че и нашата прокуратура има компетенцията да направи изчисления за това какъв брой серен и въглероден диоксид отделя даден комин и какъв брой квоти би трябвало да се закупят ", сподели политикът от ГЕРБ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР