Времената се променят, а с тях - и нашите представи

...
Времената се променят, а с тях - и нашите представи
Коментари Харесай

Уроците на историята: Допреди 100 години хероинът бил част от сиропите за кашлица за деца

Времената се трансформират, а с тях - и нашите показа за доста неща. Наркотиците не са изключение. Много хора през днешния ден свързват психотропните субстанции непосредствено с думата „ неразрешено “. В предишното обаче всичко било напълно друго.

В края на XIX - началото на XX век. множеството от неразрешените понастоящем опиати били необятно налични. В средата на XVIII век хората пиели смес от опиат, както в този момент се пие бира, а морфинът, кокаинът и хероинът незабавно след откриването им се смятали за чудодейни лечебни препарати.

В средата и края на XIX век доста производители от хранителната промишленост с горделивост твърдели, че продуктите им съдържат кокаин и опиат. Но още при започване на ХХ век проблемите с ежедневната приложимост на тези медикаменти станали явни - доста хора не можели да си показват живота без тях. Поради това производителите трябвало да спрат да прибавят опиати към своите артикули. Въпреки това даже и тогава наркотичните препарати към момента се употребявали необятно в производството на болкоуспокояващи. Например даже в средата на ХХ век инхалаторите с бензедрин се продавали без лекарско наставление.
Продукти, съдържащи кокаин


Структурна формула на кокаин. Снимка: Ben Mills / Public Domain

Продуктите, съдържащи кокаин, могат да бъдат разграничени жестоко на три групи:

• препарати за местна упойка (прахчета при зъбобол);

• медикаменти за простуда, за облекчение на главоболие и кашлица;

• така наречен медицински виновност, употребявани като лек за доста заболявания, и освен.

Кокаинът е известен местен анестетик. Хората от дълго време са забелязали тези му качества и почнали да го употребяват като болкоуспокояващо. В началото на XIX век необятно разпространяване получили кокаинови капки против зъбобол. Много родители ги купували за децата си, на които зъбите започвали да порастват. Тогава обаче малко на брой обърнали внимание на обстоятелството, че след използването на тези капки настроението на децата се трансформира доста.

Също по този начин доста известни били и таблетките за смучене с кокаин, които добре облекчавали възпаленото гърло. Те се трансформирали в незаменими „ помощници “ на артисти, лектори и оратори, карайки гласните им струни да работят най-добре.

Много компании от това време, занимаващи се с произвеждане на алкохолни питиета, се надпреварвали коя от тях ще заеме първото място на пазара на кокаиново вино. Най-популярното кокаиново вино било „ Вин Мариани “. В началото на XIX век рекламата на тази „ божествена “ напитка висяла във всички западни заведения за хранене и питейни заведения. Днес колекционерите са подготвени да дадат забележителна сума за бутилка от това вино.
Продукти, съдържащи опиат


Опиумен мак. Снимка: Aftabbanoori / CC BY-SA 3.0

Продуктите, съдържащи опиат, по никакъв метод не отстъпвали по количество и продажби на продуктите, съдържащи кокаин. Например опиумната смес в продължение на два века се употребила необятно за битови цели.

В началото на XIX век, когато към момента не били изобретени медикаменти, които да облекчават страданията от заболявания като холера, малария и дизентерия, на помощ се притичвал опиумът. Той бил един от най-разпространените болкоуспокояващи препарати. Хората купували препарат, който се състоял от примес от алкохол и опиат, само че страдащите от мощни болки пренебрегвали този факт.

Но най-популярният метод за потребление на опиума бил пушенето му. Някои пушели опиат за медицински цели, други - за наслаждение. Пушенето на опиат било позволено и самият опиат бил наличен за всички, по тази причина даже доста студенти постоянно се обръщали към този психотропен препарат, с цел да облекчат напрежението преди изпити.
Продукти, съдържащи хероин


Реклама на лекарство от 1914 година,, което включва хероин.
Public domain


Днес, когато хероинът
Продукти, съдържащи амфетамини
Амфетамините, както всички гореспоменати наркотични средства, са били необятно употребявани като болкоуспокояващи. Те " лекували " всичко - от главоболие до астма. Те носели краткотрайно облекчение на страдащите, само че по-късно болката още веднъж ги връхлитала, принуждавайки ги да вземат още една доза.
Как са се лекували хората преди изобретяването на антибиотиците
Съвсем неотдавна, през 50-те години на предишния век, бензедринови инхалатори въз основата на амфетамини били раздавани  на пасажерите в самолетите, с цел да облекчават дискомфорта им по време на политане и кацане. Пилотите го получаавали при дълги преходи. Анализатори са пресметнали, че в случай че продажбата на тези инхалатори не беше неразрешена, то за седем години компанията, която ги е произвеждала, можела да надмине по продажби най-известната верига за бързо хранене „ Макдоналдс “.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР