Време разделно на режисьора Людмил Стайков бе обявен за филм

...
Време разделно на режисьора Людмил Стайков бе обявен за филм
Коментари Харесай

Защо Йосиф Сърчаджиев се отрече от „Време разделно”?

„ Време разделно ” на режисьора Людмил Стайков бе разгласен за филм на столетието съгласно класацията на Българска национална телевизия. Романът на Антон Дончев излиза през 1964 година и незабавно се трансформира в сензация освен у нас, само че и в чужбина. Пътят на книгата към необятния екран обаче се оказва много дълъг и трънлив…
В основата на историческата сага са кървавите събития, случили се в средата на 17 век в Родопите. В тези времена там идват еничари, чиято задача е българското население да одобри „ правата религия ”. Османските орди, предвождани от родения по същите места Караибрахим и отведен от тях още като дете, с цената на куп жестокости пробват да склонят българите да сменят християнството с исляма.

Интересът на западните киноиндустрии към екранизирането на „ Време разделно ” е голям, като редица задгранични продуценти и режисьори се надпреварват да изплатят правата за неговото филмиране. Но комунистическата власт отпред с Тодор Живков не разрешава Западът да се меси в българската история и не позволява романът на Антон Дончев да бъде екранизиран в Холивуд или пък в Италия. У нас филмът е сниман две десетилетия след издаването на романа и излиза на огромен екран напролет на 1988 година

Далеч преди режисьорът Людмил Стайков да направи „ Време разделно ” фамозният италиански продуцент и брачен партньор на София Лорен – Карло Понти желае да снима филм по епоса. Той е разпален по плана от Петър Увалиев – по това време негов съучастник в общата им кино компания „ Бридж филмс ”. На Запад роденият в България интелектуалец, посланик, режисьор, сценарист, преводач, културолог и публицист е прочут с псевдонима си Пиер Рув. Той бяга на Запад в края на 40-те години и е разгласен за невъзвръщенец.

Увалиев превежда няколко страници от романа на Антон Дончев, нахвърля сюжет и го дава на Карло Понти. Италианецът е покорен от плана и вижда в него прелестна опция за кино и бизнес удар. Според плана неотразимата София Лорен трябвало да изиграе ролята на Севда, която се дава на турците. В българския „ Време разделно ” в този облик се превъплъщава Аня Пенчева. Великият английски артист Лорънс Оливие бил избран за ролята на еничарина Караибрахим, която в лентата на Людмил Стайков се играе от Йосиф Сърчаджиев.

Италианските продуценти водят дълги договаряния с шефа на Студията за игрални филми – София Христо Сантов, като съгласно проектодоговора Карло Понти се задължава да заплати Щатски долар 12 000 на Антон Дончев против прехвърлянето на правата за интервал от една година. Бюджетът на „ Време разделно ” бил избран на Щатски долар 5 милиона. В последна сметка българската страна отхвърля да продаде правата върху романа освен това на своя глава създателя.

През 70-те и в края на 80-те години филмовият колос „ Метро Голдуин Майер ” желае да екранизира книгата в Холивуд и договаря за правата. Дори Антъни Куин, към този момент прочул се като Зорба Гърка, изявил предпочитание да играе Манол. В последна сметка на всички тези опити на Запада да филмира романа на Антон Дончев Тодор Живков отговарял с „ Не ”. И както Тато споделил в персонален диалог с писателя не тъй като той не желал, а тъй като писателите и кинематографистите, както и Държавна сигурност остро се противопоставили задграничен режисьор и западни артисти да снимат този български епос.

Сред най-големите съперници на западен план „ Време разделно ” бил Георги Джагаров, който в продължение на 30 години е и значима съчка в страната – неофициален консултант по културата на Тодор Живков, част от прословутата ловна дружинка на Първия, зам.-председател на Държавния съвет, началник на Съюза на писателите, народен представител в Народното събрание. Самият Антон Дончев споделя, че част от съперниците му измежду интелектуалните среди просто му завиждали, че може да снима на Запад и да получи затлъстял хонорар в зелено. От Държавна сигурност пък посъветвали Живков да не дава зелена светлина на сходен кино план с присъединяване на задграничен екип, тъй като съгласно желанието на западните продуценти част от епоса трябвало да бъде снимана в Родопите.

„ Към всеки чужденец би трябвало да прикрепим най-малко по двама наши сътрудници. Не можем да отделим подобен запас ”, отсекли висшите ченгета от Държавна сигурност, които сметнали, че в случай че у нас дойдат 100 западни кинаджии, които да шетат из Родопите, измежду тях сигурно щели да бъдат внедрени непознати шпиони. „ Ще ни отворят доста работа ”, споделили на Тодор Живков генералите от Държавна сигурност и по този начин дефинитивно го убедили да забрани на Италия и Съединени американски щати да снимат „ Време разделно ”.

Киноепосът „ се появява 24 години след написването на романа. Адаптацията на сюжета е на режисьора му Людмил Стайков, на оператора Радослав Спасов и на писателите Георги Данаилов и Михаил Кирков. Филмът е в две елементи – „ Заплахата ” и „ Насилието ”. Лентата се снима в Родопите в продължение на година и половина. Представен е на тържествена премиера в зала 1 на НДК в началото на март 1988 година Премиерата съответствува със 110-годишнината от Освобождението на България от турско иго. По това време филмът е показан на 16 интернационалните фестивала и е продаден на 32 страни, като за чужбина е инсталирана по-кратка версия под заглавието „ Време на принуждение ”.

За кино лентата са ангажирани едни от най-известните български актьори. Йосиф Сърчаджиев изиграва еничаря Караибрахим, Иван Кръстев влиза в облика на Манол, Руси Чанев е поп Алигорко, Васил Михайлов е в ролята на Сюлейман ага. Аня Пенчева, която в тези години е държанка на Тодор Живков, изиграва първата си мощно трагична роля като Севда. Участват и колоси като Джоко Росич, Константин Коцев, Стойко Пеев.

След години обаче Йосиф Сърчаджиев съвсем се отхвърли от ролята си във кино лентата, споделяйки, че не е убеден в историческата меродавност на облика си. Повод да показа това му даде една от най-драматичните подиуми в кино епоса, когато неговият воин Караибрахим отива на сватбата на първенеца Манол с красивата Елица, тъй като еничарят е разгневен, че непокорните българи не сменят вярата си непринудено, а вместо това се веселят. Тогава героят на Сърчаджиев потегля да тъпче хляба по трапезата. „ И в християнската, и в мюсюлманската вяра не е признато да се стъпва върху самун, както направих аз, тъй като това искаше ролята от мен ”, показа артистът. Изследователи също настояват, че ислямът не разрешава сходни злодейства и сходно осквернение не звучи съответно.

По искане на Стайков Йосиф трансформира погледа си, походката си, до момента в който стигне до оня равномерен и могъщ ритъм, с който Караибрахим се движи в Родопите. Днес Сърчаджиев споделя, че след „ Време разделно ” дълго време не желал да се снима в никаква друга историческа продукция, защото този филм го изтощил душевен.

Антон Дончев споделя, че романът е написан за по-малко от 45 дни. За исторически източник употребява записките на поп Методий Драгинов, чийто текст тук-там е употребен буквално. „ Време разделно ” излиза през 1964 година Първи негов позитивен критик е Николай Хайтов, който хвали достоверността на романа. Книгата е издигната през погледа на двама души – венецианецът Абдуллах и свещеникът поп Алигорко, като техните редуващи се мемоари показват събитията през погледа на християните и мюсюлманите.

Антон Дончев се захванал с „ Време разделно ”, откакто известните по това време писатели Стефан Дичев и Андрей Гуляшки отхвърлят. „ Със 75 лв. командировъчни през 1963 година потеглих към Родопите. Обикалях ги от заран до пладне, с цел да групирам сведения. След това се върнах в София и се затворих в библиотеката. Открих неотваряни с десетилетия книги ”, напомня си Дончев. Според историци описаните в романа събития в никакъв случай не са се случвали из Родопите, а „ Време разделно “ е основан по поръчка на тоталитарния режим, с цел да оправдае започващия в средата на 60-те години възродителен развой. Самият създател отхвърля обвиняванията.

Инфо: ЛУПА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР