Време е вече COVID-19 да отиде в групата на острите

...
Време е вече COVID-19 да отиде в групата на острите
Коментари Харесай

Време е отношението към К19 да стане като към грипа: Проф. Мира Кожухарова

Време е към този момент COVID-19 да отиде в групата на острите респираторни болести и наблюдението да е като при грипните вируси, сподели пред Би Ти Ви ръководителят на асоциацията на българските епидемиолози Мира Кожухарова.

Според нея фактът, че макар рекордно високата заболеваемост при петата вълна лечебните заведения са били по-малко натоварени отпреди, приказва за това, че хората се срещат с прочут вирус. Според проф. Кожухарова за в бъдеще имунизацията за COVID-19 би трябвало е като тази за грипните вируси.

"Иска ми се хората да престанат да се интересуват толкоз от разновидностите на вирусите ", означи тя.

На въпрос дали може да е рисково слагането на четвърта или пета доза ваксина, епидемиологът отговори, че няма рискови имунизации, само че въпросът е до каква степен те са потребни. "Четвърта доза не е нужна, третата е добре. С тези ваксини дотук ", добави професорът.

Мира Кожухарова е на мнение, че може да се мисли за анулация на карантината на контактните лица, а за болните тя да бъде понижена на 4-5 дни. Тя е на мнение, че зелените документи са свършили своята работа, а сега има условия за още отслабвания на ограниченията. Епидемиологът се разгласи и за постепенна анулация на носенето на маски, като се стартира от децата.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР