Връщаш стока след пазаруване в интернет, но не ти дават

...
Връщаш стока след пазаруване в интернет, но не ти дават
Коментари Харесай

Брутална измама при пазаруване в интернет ни краде парите

Връщаш стока след извършване на покупки в интернет, само че не ти дават парите за нея. За този проблем сигнализираха хора, които чакат повече от месец онлайн търговците да им възстановят сумите от отказани в законовия период покупки. Измама или корист с правата ни е това – отговорите потърсиха от " Нова телевизия ".

В края на ноември предходната година потребителят Михаил Милов от Пазарджик поръчва мултимедийно устройство за гледане на телевизия през уебсайт в интернет.

„ Впоследствие се оказа, че не е това, което чаках и го върнах с вярата да ми бъде възобновена сумата ”, описа пострадалият.

Повече от два месеца по-късно сумата за покупката не е възобновена. Така Михаил остава и без закупеното устройство, и без парите, които дал за него.

„ Звънях, с цел да запитвам за какво нямам паричен превод за това, което съм върнал, само че те споделят, че нямат виновност тъй като е от външен източник и като имат отговор ще ми кажат ”, сподели още Михаил.

Оказва се, че онлайн платформата, от която направил поръчката, не е действителният търговец. В уеб страницата разгласяват предложения разнообразни продавачи. Този, от който Михаил поръчал е албански, а това прави контактът съвсем неосъществим. В съответния случай отговорност носи търговецът, а не платформата. И това прави връщането на парите по-трудно.

„ Много постоянно те се обръщат към този, който дава мястото за продажби, а не се обръщат съответно към търговеца и по този метод потребителите рискуват да изтече този 14-дневен период. Тоест още в самото начало би трябвало да видят от кой търговец пазарят ”, изясни Христо Трендафилов  от КЗП.

Законът обаче е безапелационен: Нарушение има, тъй като всеки може да откаже в 14-дневен период стока, закупена онлайн, без даже да показва за какво. И по-късно да получи парите си назад – още веднъж в период от 14 дни.

„ Възпрепятстването на правото на отвод на потребителя и опцията да си върне парите е нарушаване на закона, за което търговецът носи отговорност ”, сподели още Трендафилов.

В сходна обстановка попада и потребителят Георги Пеев. В края на годината поръчва охранителна камера за 62 лева от онлайн търговец. Поръчаната стока не е това, което чака, и я връща. Но повече от месец парите за камерата не идват.

„ Започна една тъга с кореспонденцията, тъй като по имейла, на който им пиша, дават отговор автоматизирано с подготвен отговор. По телефона също не съумях да се свържа. Реално аз по едно време желаех да им предложа да ми върнат отново камерата, в случай че не желаят да ми изпратят парите ”, описа Георги.

Наша инспекция сподели, че достъпът до уеб страницата, от който той е пазарувал, е временно ограничен.

Във форумите във Фейсбук също откриваме недоволства на пострадали консуматори. След като върнали закупени от тях облекла от прочут уебсайт за мода, парите не идвали по сметката близо месец, излиза наяве от мненията.

Проблемът с връщането на парите е краткотраен поради механически проблем, изясни онлайн търговецът в отговор на наше питане. А дължимите суми към този момент се изплащат на засегнатите клиенти, които настрана ще бъдат и обезщетени за неудобството. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, т
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР