Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване е

...
Връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване е
Коментари Харесай

Отново внасят в НС промените в Изборния кодекс за хартиените бюлетини

Връщането на хартиените бюлетини като опция на машинното гласоподаване е още веднъж в дневния ред на Народното събрание за новата пленарна седмица, започваща на 6 юли. Преди седмица един глас не доближи законопроектът да влезе в пленарната зала.

Парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България " и на ГЕРБ-СДС имат идентични оферти.

В претекстовете на вносителите от левицата е записано, че машинното гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели, каквото беше въведено на предходните два избора, е довело до „ невиждано намаляване на изборната интензивност в пореден порядът – изборите за 46-то и 47-то Народно заседание се организираха при най-ниската интензивност на гласоподавателите в 30-годишната история на народна власт при режима на настоящата Конституция”.

Според депутатите от Българска социалистическа партия за България Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина или с машина „ дава спомагателна сигурност на изборния развой, защото при дефектирала машина за гласоподаване гласоподавателите няма да чакат поправката ѝ или решение за прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини, тъй като изборният развой автоматизирано ще продължи”.

Дневният ред на депутатите планува проекторешение за основаване на Временна комисия за инспекция на събитията, свързани с нарастване на цената на суровия нефт, закупуван от " Лукойл Нефтохим Бургас " АД, ръководството и активността на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД и дейностите, подхванати от страната. Вносител е Ивайло Мирчев и депутати от ПГ на " Демократична България ".

Очаква се народните представители да подхванат и второто четене на измененията в Закона за висшето обучение.

Ако програмата бъде гласувана по метода, по който е препоръчана, 47-ото Народно заседание ще би трябвало да избере и ръководител, откакто Никола Минчев беше свален предварително.

Традиционно работната седмица за депутатите завършва в петък с парламентарен надзор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР