Връщането на доверието е ключовият момент за развитието на капиталовия

...
Връщането на доверието е ключовият момент за развитието на капиталовия
Коментари Харесай

КФН ще връща доверието на инвеститорите

Връщането на доверието е основният миг за развиването на финансовия пазар в България, съобщи ръководителят на Комисията за финансов контрол (КФН) Карина Караиванова в изявление за организация " Блумбърг ".

Дребните вложители, огромните вложители, а и всички играчи на пазара би трябвало да се уверят, че той действа само и единствено по стопански закономерности, сподели тя и добави, че възобновяване на доверието не е еднократен акт, само че регулаторът поставя всекидневни старания за това.

Коментарът на Караиванова идва след поредност рецензии от страна на притежателя на " Уолтопия " и платформата " Окшънайз " Ивайло Пенчев, който упрекна регулатора в закъснение на инспекции и липса на успеваемост. Недоверие към КФН, само че в предходния му състав, имаше преди година от страна на Европейската комисия, която се усъмни, че тогавашното управление отпред със Стоян Мавродиев ще организира транспарантно стрес проби в пенсионните и застрахователните сдружения. Това принуди държавното управление " Борисов 2 " да смени бързо управлението на регулатора, чийто мандат така и така беше изминал.

Пред " Блумбърг " през днешния ден Караиванова напомни, че измененията в Закона за обществено предложение на скъпи бумаги скоро ще бъдат гледани на второ четене в Народното събрание и изрази вяра, че след приемането им правата на миноритарните акционери ще бъдат по-добре предпазени и по този начин ще бъдат привлечени нови вложители.

По време на изявлението тя акцентира, че потенциалът на регулатора ще се увеличи откакто от идната година се промени моделът му на финансиране на КФН и той стартира да се устоя само от такси, каквато е рекомендацията на Световната банка и Международния валутен фонд. Работим по осъществяването на друга рекомендация на международните финансови институции, а точно да преминем на риск-базиран контрол, сподели ръководителят на КФН.

Караиванова описа, че откакто бъде построена до дъно връзката сред Централния депозитар и Българска народна банка ще стане допустима търговията на държавни скъпи бумаги (ДЦК) на борсата.
В региона на пенсионното обезпечаване има нужда от възстановяване на законодателството и имаме вяра, че следващият опит за ремонти в Кодекса за обществено обезпечаване, които се отнасят до казуса със обвързваните лица, този път ще получи поддръжка в Народното събрание, сподели ръководителят на финансовия контрол.
Тя предвижда, че възможното влизане на България в така наречен чакалня за еврозоната, ще има напълно удобни последствия върху небанковия финансов бранш на страната поради по-голямата интеграция, уеднаквяването на лихвените нива и намаляването на разноските за транзакции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР