Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4:00

...
Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4:00
Коментари Харесай

Местим часовниците с час назад в 4:00 ч. българско време на 30 октомври 2022 г.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4:00 ч. българско време на 30 октомври 2022 година, когато часовниците се връщат един час обратно. Това оповестиха от Българския институт по метрология.

 

Промяната е в осъществяване на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 година, прецизират от института.

В България прекосяването от лятно към зимно часово време и назад стартира да се ползва през 1979 година, а в Европа – от 1916 година

От 2002 година насам зимното часово време в Европейски Съюз стартира в последната неделя на октомври и приключва в последната неделя на март.

През 2018 година тогавашният ръководител на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разгласи, че над 80% от европейците, взели участие в допитване, са поискали промяната на времето да бъде отстранена. Причините са, че икономическият резултат от тези промени е нищожен, а доста хора се оплакват от здравословни проблеми.

Впоследствие Европейският парламент реши промяната сред лятното и зимното часово време да бъде анулирана най-късно през октомври 2021 година Правителствата на страните членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР