Връщане на хартиената бюлетина, рекордно 18-часово заседание на Правната комисия

...
Връщане на хартиената бюлетина, рекордно 18-часово заседание на Правната комисия
Коментари Харесай

Връщането на хартиената бюлетина доведе до скандал в парламента

Връщане на хартиената бюлетина, рекордно 18-часово съвещание на Правната комисия и скандал при започване на парламентарния ден.

По самодейност на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия депутатите одобряваха цяла нощ на второ четене промени в Изборния кодекс. Сред тях - връщане на гласуването на хартия, унищожаване на изборния регион " Чужбина ", както и на 24-часовото видеонаблюдение на броенето. Увеличават се членовете на ЦИК и се отстранява Общественият съвет към Комисията. Резултатите от вота на машина пък ще се регистрират единствено след принтиране на бюлетините.

След 18 часа съвещание на Правна комисия за връщане на хартиената бюлетина, денят стартира със скандал, само че към този момент в пленарната зала.

„ Това което си случи тази нощ бе фарс. Подигравка, в която всички маски паднаха. Покушението против демокрацията се случи. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс ”, сподели Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната ”. След това парламентарната група напусна залата, а Движение за права и свободи изиска санкции.

Закъснял, Кирил Петков не разбра, че групата му не е в пленарната зала и се озова там самичък, а по-късно изясни какво е станало: „ Влязох да си взема картата - това беше повода ”.

Последваха совалки сред Политическа партия и Демократична България. Двете групи излязоха с обща позиция. Атакуваха непосредствено и Българска социалистическа партия.

" Няма да влизаме в съдружни договаряния с Българска социалистическа партия, без значение с кой мандат, в случай че решат да поддържат измененията в Изборния кодекс. Това би значело, че споделят на своите гласоподаватели: " Ние се връщаме трайно назад в статуквото, там където царува задкулисието ". Демократичната общественост няма да позволи подмолно вотът да бъде сменен ", съобщи водачът на Политическа партия Кирил Петков.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов бе безапелационен, че връщането на хартиената бюлетина е проява на мощ от страна на " болшинството на реванша ". " То е готово или да ръководи, или да завоюва нови избори. Българска социалистическа партия освен върна опцията да се гласоподава с хартия, само че видяхме и сериозна проверка на изборния развой, без никакво разискване и с нарушавания на процедурата. Цялото съвещание на Правната комисия бе в нарушаване на процедурата ", разгласи той. И добави, че цялата поръчка за диалогичност е хвърлена " под влака ".

Очаква се другата седмица Изборният кодекс да влезе за второ гласоподаване и в пленарната зала.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР