Врачанска област се слави като една от най-облагодетелстваните по отношение

...
Врачанска област се слави като една от най-облагодетелстваните по отношение
Коментари Харесай

„Добре че имаме кокошки и зайци“: Каква е цената на живота в Северозапада?


Врачанска област се слави като една от най-облагодетелстваните във връзка с приходите поради АЕЦ „ Козлодуй “.

Според Национален статистически институт междинната брутна работна заплата за месец декември предходната година е 1924 лв.. Така Врачанско по статистика изпреварва Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Въпреки това всички там знаят, че индикаторът се подвига поради положителното възнаграждение в атомната централа.

Извън бранша на атомната сила ситуацията напълно не е розово. Масово хората получават сред 700 и 1000 лв.. В град като Мездра трудовата миграция е метод на живот от години – пътуват до София, Ботевград или Своге.

Пенка Томова живее на 110 километра от АЕЦ „ Козлодуй “. Единственият късмет за работа в селото ѝ Лик, са обществените стратегии.

„ Социален помощник съм. Обслужвам три дами и приходът ми е 660 лв. чисти. Това ми е заплатата “, споделя тя.

Снимка: Редакторски екип


„ Ако не са децата, да оказват помощ, не може. Всяко вървене в магазина, все по-различни цени и все по-високи. Пазаруваме единствено за храна, облекло по-малко, медикаменти всеки месец. Добре че имаме кокошки и зайци, та спасяваме ситуацията, не купуваме доста месо “, добави Пенка Томова.

Най-близкият град Мездра е на 20 километра. Там има повече благоприятни условия за работа, само че всеобщата заплата в частния бранш е под хиляда лв..

„ Трудно се изкарва с тия пари, в този момент се чудиш дали да си платиш хляба, дали тока, а след това, в случай че е останало нещо, можеш да си правиш веселби. До 900 някъде стигам. Достатъчно ли е – вие ми кажете “, разяснява Гето Гетов.

Снимка: Редакторски екип


В държавния бранш обстановката е по-добра. Цветелина е учителка, а брачният партньор й – железничар. Общият им приход надвишава изчисленията на синдикатите за естествен живот на двучленно домакинство.

Снимка: Редакторски екип


„ То при нас на книга съществува, различен е въпросът, че в България постоянно се споделят приходите, без да се споделят налозите. Стигат ни дотолкоз, че аз работя, мъжът ми и той е на работа, всеки си прави сметка съгласно чергата “, изяснява Цветелина Ангелова.

Общото чувство е за галактически цени и изоставащи приходи.

Снимка: Редакторски екип


„ Всичко нараства. Едно кисело мляко да влезеш да вземеш и едно прясно - пет лв. ги няма, дори и повече и то единствено за мляко, ами другите работи? “, разяснява Мила Димитрова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР