Впонеделник Украйна официално подаде молба за членство в Европейския съюз,

...
Впонеделник Украйна официално подаде молба за членство в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Reuters: Украйна трябва да извърви дълъг път за членство в ЕС

Впонеделник Украйна публично подаде молба за участие в Европейския съюз, само че процесът евентуално ще продължи години макар поддръжката на страни от общността след съветската инвазия. Украйна може да си обезпечи статут на претендент тази година, само че договарянията за привеждане на нейното законодателство в сходство с наредбите на Европейски Съюз ще отнеме много по-дълго време, показва в информация по тематиката.

За Полша, която е сходна по население с Украйна и също е предходна през комунизма, от кандидатстването за участие до приемането в общността минаха 10 години – от 1994 до 2004 година, освен това в спокойно време и при постоянни демократични институции.

За да стане член на Европейски Съюз, Украйна ще би трябвало да извърши следните условия и да предприеме следните стъпки:
Всяка кандидатстваща за участие страна би трябвало да почита човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона, правата на индивида, в това число правата на хората, принадлежащи към малцинства, плуралистичното общество и да поддържа недискриминацията, търпимостта, справедливостта, солидарността и равенството сред мъжете и дамите.Трябва да има постоянни институции, които да подсигуряват демокрацията, върховенството на закона, правата на индивида, уважението и отбраната на малцинствата, работеща пазарна стопанска система и потенциал за справяне с конкуренцията и пазарните сили в Европейски Съюз. Трябва да може да поема и ползва по ефикасен метод отговорностите, свързани с участието, в това число задачите на политическия, икономическия и паричния съюз.
Каква е процедурата

Украйна е подала публична молба за участие до Съвета на Европейски Съюз и в този момент Европейската комисия би трябвало да излезе със мнение. Това лишава приблизително сред 15 и 18 месеца, само че съгласно висши чиновници от Европейски Съюз процесът може да бъде интензивен, в случай че има политическа воля.

Ако мнението е удобно, Украйна ще получи статут на страна претендент, при изискване че всички държавни управления в Европейски Съюз гласоподават единомислещо в поддръжка на това.

Като страна претендент Украйна ще стартира договаряния за привеждане на своето законодателство в сходство с правната рамка на Европейски Съюз. Общностното законодателство е разграничено на области от политиката, наречени глави, чийто брой е 35. Една глава е затворена, когато страната претендент покаже, че към този момент е приложила законодателството на Европейски Съюз в съответната област или че ще направи това до датата на присъединение към общността.

Възможно е да има преходни разпореждания за това дали и по какъв начин да бъдат последователно въведени някои правила, с цел да се даде на присъединяващата се страна време за пригаждане. Този въпрос се разисква основно по време на заключителните стадии на договарянията.

Когато бъдат затворени всички глави, Европейски Съюз и Украйна би трябвало да приготвят присъединителен контракт, който е належащо да бъде утвърден от всички държавни управления в общността и да получи единодушието на Европейския парламент. След това договорът се подписва от всяка страна в Европейски Съюз и от присъединяващата се страна и се ратифицира.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР