Войната във Виетнам, както повечето съвременни войни, често се смята

...
Войната във Виетнам, както повечето съвременни войни, често се смята
Коментари Харесай

Жените, които помогнаха за победата във Виетнамската война

Войната във Виетнам, както множеството модерни войни, постоянно се счита за спор, воден от мъже. Но доста дами, милиони, в действителност се причисляват към борбата от страната на Северен Виетнам против Съединените щати и оказват помощ за изтласкването им от страната. Въпреки че техният принос значително е останал неусетен от Запада, те са известни в родината си.

Когато стартира войната във Виетнам, Втората международна беше завършила едвам през предходното десетилетие, само че този нов спор в Азия щеше да доближи мащаб, който малко на брой биха могли да плануват напълно скоро след променилата света война. Съединени американски щати удрят Виетнам и неговите съседи, като харчат съвсем един трилион $ в днешните пари за целия нескончаем развой.

Военноморски сили и Военновъздушни сили на Щатите хвърлят над 7 милиона тона бомби над Лаос, Камбоджа и Виетнам; двойно повече от количеството, което пускат върху цяла Азия и Европа по време на Втората международна война.

Голяма част от тези бомби са пуснати по пътя на Хо Ши Мин – маршрут за доставки, който минава по западната граница на Виетнам и разрешава превозването на хранителни запаси, съоръжение и хора от Северен Виетнам към Южен Виетнам. Тъй като огромна част от пътя минава през Лаос и Камбоджа, Съединени американски щати не могат да водят наземна война, с цел да спрат потреблението му, тъй че вместо това го бомбардират безмилостно.

Много от хората, които пазят пътя от въздушните офанзиви, са дами, някои от които се записват за военна работа, а други са мобилизирани от страната. В допълнение към това, още 1,7 милиона дами са част от милициите на Съюза на дамите, които имат задачата да пазят селата, да транспортират хранителни запаси, да поправят вредите, породени от войната, и да слагат експлозиви и клопки.

Нгуен Ти Ким Хю Хриен е еднa от защитничките, ситуирани по пътя на Хо Ши Мин. Тя е и един от многото млади доброволци като оперира прохода Му Гиа, изключително гибелен сектор от пътя. Нгуен се записва през 1965 година и се оправя ужасно: единствено месец откакто се включва в дейностите Съединени американски щати стартира интервенция Роулинг Тъндър, тригодишна бомбардировка, която има за цел да унищожи всички логистични мрежи, употребявани от Северен Виетнам, и да увеличи морала на юг.

 Female South Vietnamese Popular Force members on patrol in Bến Cát District

Младежите доброволци са виновни за поддържането на пътя отворен, като поправят вредите, породени от бомбите, отстраняват и обезопасяват големите количества неизбухнали снаряди из региона, а сред противовъздушните наряди запълват кратерите с колички пръст.

„ Трябваше да възвръщаме пътя всеки ден, тъй като имаше толкоз доста бомби… Най-тежките офанзиви на B-52 бяха през 1966 година В моя взвод от 16 души бяха убити 10 “, споделя тя.

Условията за тези дами са ужасяващи – пещерите нормално са техните домове, а единствената им храна е дребното количество военни дажби. Нгуен работи, с цел да набави повече храна посредством бартери в локални села, от които съумява да си обезпечи няколко пилета и даже крава. Месечните болки са успокоявани с лечебни растения, събрани от джунглата.

Една от най-трудните елементи на работата беше да се избавят хора, които бяха затрупани от скорошни бомбардировки. Тази работа постоянно се свежда до търсене на части от тела.

„ Много умират, тъй като върху тях падат камъни. Използвахме лопати, тъй като се страхувахме, че багерът може да нареже телата на части. След няколко дни помирисахме почвата. Нямаше миризма, тъй че знаехме, че няма повече телесни елементи за търсене. Не желаех да ги оставя да умрат голи. “

Естествено, гледките и звуците от този интервал съществено повлияват на всички забъркани и мнозина преживяваха още веднъж и още веднъж ужасите в продължение на години след края на войната.

Приносът на виетнамките за провалянето на Съединени американски щати във Виетнамската война е най-вече отхвърлян от западния свят, евентуално тъй като те нормално са изпълнявали по-малко блестящи и героични функции.

Тези функции обаче са извънредно значими, да не приказваме за дамите, които безусловно се изправят на бойното поле против най-страшните военни на планетата, с цел да защитят домовете си.

Победата не е реализирана независимо от Виетконг на фронтовата линия, от партизанската война или поради поддръжката на Съветския съюз, а с груповите старания на всички участващи, в това число смелите дами на Виетнам.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР