Войната в Украйна, започната от кремълския диктатор Владимир Путин, принуди

...
Войната в Украйна, започната от кремълския диктатор Владимир Путин, принуди
Коментари Харесай

Европа не може да си позволи да се откъсне от Китай

Войната в Украйна, стартирана от кремълския деспот Владимир Путин, принуди Европа да се освободи от зависимостите от съветски газ и нефт. Трусовете и цената, която се наложи да бъде платена за войната, ще се сторят нищожни на европейските сътрудници на Съединени американски щати, в случай че Вашингтон ги задължи да се откъснат стопански и от Китай.

В промишлеността за електронни чипове това отделяне към този момент тече с цялостна мощ. В бъдеще продуктите, в които има микрочипове, направени от машини с американски съставни елементи, няма да се изнасят в Китай. От една страна това е разумно - Китай може да употребява тези чипове, с цел да осъществя военните си упоритости. Все отново Пекин разгласи нарастване от 7,2% на военните си разноски за тази година.

Докога Европа може да разчита на Съединени американски щати?

Нидерландия към този момент последва Съединени американски щати и стартира отдалечаването си от Китай. Това обаче може да провокира съществени финансови загуби за страната и нейния бизнес. От друга страна, немските Volkswagen и BASF, които не могат да се оправят без китайския пазар, строят нещо като паралелни корпорации в Китай. Те няма да имат съвсем нищо общо с това, което се създава в свободния свят. Пример за минусите на тактиката за отделяне. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че ще посети Китай дружно с френския президент Еманюел Макрон. В Брюксел се приказва, че Китай надалеч не е съвършен, само че от него ще има потребност в бъдеще. Спомените от финансовата рецесия от 2008 година са пресни в политическите среди в Берлин. Тогава Пекин разгласи капиталов пакет от 460 милиарда евро за пътища и инфраструктура, който беше извънредно потребен за немската експортна промишленост.

Китай оказа помощ на Германия в оня миг, а по време на ръководството на Доналд Тръмп връзките на Берлин и Вашингтон бяха студени. В Съединени американски щати следващата година още веднъж ще има президентски избори. Както Тръмп, по този начин и главният му съперник в републиканската партия Рон ДеСантис, поддържат протекционистки и изолационистки политики. Брюксел, Берлин и Париж би следвало да са наясно, че не е несъмнено до каква степен ще могат да разчитат на Съединени американски щати за в бъдеще.

Китай - съдружник на всички, отдръпнали се от Съединени американски щати

Китай ще завоюва от сходно развиване. Страната желае да се причисли към Тихоокеанското партньорство - съглашение за свободна търговия, от което Съединени американски щати се отдръпна. Пекин съумява да сплоти към себе си страните, които са разочаровани от Вашингтон и техните съдружници. В Шанхайската организация за съдействие с изключение на всички страни от Централна Азия учава и Индия, номинално най-голямата народна власт в света. Турция е измежду сътрудниците, с които се води разговор. Пекин също по този начин води преговори с Техеран. И Русия е член на организацията.

Александър ГьорлахСнимка: Hong Kiu Cheng

По време на визитата на Си Дзинпин в Москва Путин разгласи, че в бъдеще всички покупко-продажби с Китайската национална република за петрол и газ ще се правят в китайски юани. От известно време Китай работи за превръщането на юана във водеща международна валута, с което да измести американския $. Това би означавало, че диктатурите и военнопрестъпниците към този момент няма да могат автоматизирано да бъдат наранени от глобите, наложени от Съединени американски щати. Руската стопанска система търпи загуби заради санкциите, наложени след нахлуването в Украйна. Но без китайския юан тя ще бъде в още по-лошо състояние.

Европа не трябва да остава без други възможности

В глобализирания свят всичко е обвързвано. Създаването на съюзи би трябвало да се прави предвид на огромната картина. В Брюксел и Париж към този момент се разсъждава в посока на това, че не е належащо Европа да се отделя от Китай непременно. Китай също гледа на дипломатическите си старания в по-широка вероятност. Пекин реализира голям триумф в Близкия Изток - изигра ролята на медиатор в доближаването сред Иран и Саудитска Арабия. Това не трябва да се подценява в дълготраен проект.

Китай и Европа не би трябвало да прекъсват дипломатическите си връзки - даже това да е желанието на Вашингтон. Защото Европа не може да си разреши да остане без други възможности.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР