Войната в Украйна ще се усети в цялата световна икономика,

...
Войната в Украйна ще се усети в цялата световна икономика,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предположи, че войната ще предизвика глобална рецесия


Войната в Украйна ще се усети в цялата международна стопанска система, изключително в най-бедните страни, сподели ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение в изявление за CBS, представено от Би Ти Ви. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2937
Въпреки че МВФ ще намали предходната си икономическа прогноза за световен напредък от 4,4 %, Георгиева изрече съмнение, че войната ще провокира световна криза. Родената в България шефка на МВФ добави, че все пак чака мощен напредък в Съединените щати, които към този момент са почнали да се възстановят от пандемията.

Най-голямото влияние, което войната ще има, ще бъде в повишението на инфлацията и цените на суровините. Най-сериозният резултат евентуално ще се почувства в по-бедните страни, които към този момент бяха стопански тежко наранени от Covid-19 и тези, които разчитат на импорт на пшеница и царевица от Русия и Украйна. Заедно двете страни съставляват повече от една четвърт от международния експорт на пшеница и почти 15 % от търговията с царевица, съгласно Федерацията на Американското земеделско бюро.

„ Много просто обръщение: Войната в Украйна - значи апетит в Африка “, изясни Георгиева.

По-високите цени на храните и силата ще покачат световната инфлация, налагайки внимателен баланс за централните банки по света, които към този момент се пробват да се възстановят от пандемията.

„ Как ще се калибрират сред битката с инфлацията и това да не хвърлят студена вода върху възобновяване ще бъде извънредно сложна задача “, сподели Георгиева.

Във връзка с позицията на Китай по отношение на войната в Украйна тя разяснява, че продължителните последствия от пандемията могат също да повлияят на реакцията на Китай спрямо войната. „ Много, доста евентуално е те да бъдат съсредоточени върху отбраната на способността си да „ инжектират “ запаси в личната си стопанска система, против отбраната на 150 милиарда $, които търгуват с Русия “, сподели Георгиева.

Thank you for the chance to talk about the global economic outlook as we grapple with war in Ukraine. Central Banks have a very difficult task ahead of them: how to calibrate fighting inflation versus not throwing cold water on the recovery.
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР