Войната в Украйна ще се ожесточи в разгара на лятото

...
Войната в Украйна ще се ожесточи в разгара на лятото
Коментари Харесай

Ще се ожесточи ли войната в Украйна след повторния взрив на Кримския мост?

Войната в Украйна ще се ожесточи в разгара на лятото след повторния гърмеж на Кримския мост рано тази заран, считат интернационалните наблюдаващи.

Два гърмежа избухнаха на Кримския мост, който свързва окупирания полуостров с Русия. Мъж и жена бяха убити, а щерка им - тежко ранена. Част от пътното платно за автомобилното придвижване е пропаднала, трафикът е спрян, а в понеделник заран се образува огромно запушване от искащи да преминат.

Движението на влаковете също е прекратено краткотрайно, само че се чака да се възобнови още тази заран - жп линията този път наподобява не е развалена.

Експлозията е станала на 145 подпорен дирек от моста от страната на съветския Краснодар, малко след 3 часа тази заран.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Украйна в осъществяването на офанзивата против моста. Според нея украинската офанзива против Кримския мост е осъществена със съдействието на Съединени американски щати и Англия. Ройтерс прецизира, че Захарова не е показала доказателства в поддръжка на изказванията си.

„ Сегашната офанзива против Кримския мост е осъществена от режима в Киев. Този режим е терористичен и има всички отличителни белези на интернационална проведена незаконна група ", сподели Захарова.

" Решенията се взимат от ръководителите и военнослужещите на Украйна с директното присъединяване на американските и английските разследващи организации и политици. Съединени американски щати и Англия са виновни за една терористична държавна конструкция ", добави тя.



Като ответна реакция Москва приключи договорката за експорт на украинско зърно през Черно море, въпреки публично да не се оповестява, че това е повода.

По-пано Сергей Миронов, водач на партия " Справедлива Русия " в съветския парламент, съобщи, че Москва би трябвало да отговори, като унищожи украинска инфраструктура и спре зърнената договорка.

" Това е, което би трябвало да създадем, а не да обсъждаме договорка за зърно, която оказва помощ на киевските управници и техните западни господари да си пълнят нелегално джобовете. Не може да има зърнена договорка след следващата терористична офанзива ", съобщи той в " Teлеграм ".

Преди година Русия се съгласи да подпише зърнената договорка, което разреши на Украйна да възобнови доставките на храни от южната си част през Черно море макар войната.

Москва обаче неведнъж създаваше неизясненост дали ще се съгласи срокът на съглашението, който изтича през днешния ден, да се удължи.

Според най-малко две украински медии, които цитират неназовани източници, зад днешния случай на Кримския мост стоят службата за вътрешна сигурност на Украйна и военноморските сили на Киев, съобщи Ройтерс.

Украинската социална телевизия " Суспилне " и електронния в. " Украинска истина " дадоха малко детайлности за интервенцията, за която споделиха, че в нея са взели участие Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и военноморските сили. " Суспилне ", цитирайки свои източници,  информира, че мостът е бил нападнат с подводни дронове.

Телевизията цитира представител на Военноморски сили, който споделил, че не разполага с такава информация и призовал медията да изчака формалните известията. Украински публични лица за момента не са коментирали случая, показва Ройтерс.

Към медиите на Киев, твърдящи, че детонациите на Кримския мост са дело на украински сили, се причисли и организация Укринформ.



Според източниците на Укринформ в офанзивата обаче били употребявани безпилотни надводни кораби.

" Беше мъчно да се стигне до моста, само че в последна сметка това беше направено ", декларирали от СБУ пред организацията. От службата напомнят изказването на началника на СБУ Василий Малюк, че мостът е законна цел за Украйна.

Наталия Гуменюк, говорителка на южните сили за сигурност и защита на Украйна, съобщи по националната телевизия, че повреждането на моста може да е съветска провокация преди удължаването на съглашението за зърното, което изтича през днешния ден, гласи спомагателна информация на телевизия " Суспилне ".

Москва, от своя страна, прецизира, че офанзивата против Кримския мост е осъществена от два надводни дрона, което било обявено на организацията от осведомителния център на Националния антитерористичен комитет (НАК), съобщи ТАСС.

Руските източници удостоверяват, че двама възрастни са починали, а едно дете е било ранено.

Инцидентът на Кримския мост може да е провокация от страна на Москва, съобщи обаче говорителката на южното военно командване на Украйна Наталия Гуменюк, представена от Ройтерс.

" Създаването на сходни провокации, които окупационните управляващи на Крим незабавно разтръбяват, е характерен метод за решение на проблеми за кримските управляващи и за страната агресор ", сподели Гуменюк.
ТЕМА преди 5 часа 1787 преди 3 дни 3327 преди 3 дни 1267
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР