Войната в Украйна промени живота на руснаците. Много от тях

...
Войната в Украйна промени живота на руснаците. Много от тях
Коментари Харесай

Все по-малко работа в Русия. Все повече бедни руснаци.


Войната в Украйна промени живота на руснаците. Много от тях към този момент изгубиха работните си места. Безработицата ще пораства, а с нея и бедността. Хората в Русия не ги чака нищо положително.

Рубли

До средата на януари 22-годишният Александър* от Саратов работел във фабрика и с помощта на 12-часовите нощни смени изкарвал към 480 евро месечно. Искал да следва, имал огромно предпочитание да стане водач, само че това не било допустимо заради здравословни аргументи. Затова решил да изкара образование за стюард.

В началото на годината младият руснак кандидатства за свободна позиция в една самолетна компания и бива утвърден. Напуска работата си във фабриката. Авиокомпанията му предлага доста положителни условия - първо образование в Москва, а след това предопределение с месечна заплата от към 1370 евро. Но до образованието по този начин и не се стига. Защото войната в Украйна, почнала на 24-и февруари, трансформира всичко.

засягат и въздушното придвижване. Александър остава и без образование, и без предопределение. Смята, че няма смисъл да кандидатства при други самолетни компании. " Самолетите не се поддържат обикновено, аварийни елементи не се доставят, заради което е неразбираемо в какво положение са машините. Според мен рисковете са прекомерно огромни. "
Редакцията предлага
Назад към 1990-те години

Икономистката Татяна Михайлова отбелязва, че глобите ще имат дълготрайни последствия. Една от тях: изключването на Русия от международните индустриални вериги. Ограниченията ще доведат до изолираност и до софтуерно закъснение. " Авиоиндустрията занапред се оплаква, че след шест месеца въобще няма да има аварийни елементи. Но същото се отнася и до другите браншове на индустрията ", счита Михайлова. Според нея стопанската система ще се върне към нивото си от 1990-те години.

Експертката акцентира, че глобите ще обиден всички стопански браншове, които употребяват задгранични съставни елементи - и автомобилостроенето, и фармацевтичната индустрия, и селското стопанство, защото посевният материал се купува и от чужбина. " Предприятията ще бъдат принудени да затворят и да освободят служащите си. Търсенето на артикули и услуги ще намалее, защото популацията ще обеднее и това ще засегне всички сектори - чак до фризьорските услуги ", споделя Михайлова.

По нейните думи доста руснаци към този момент са изгубили работните си места и не могат да намерят нови, защото търсенето на квалифицирани фрагменти спада. Особено остро се усеща този проблем в Москва, където мнозина работят в сферите на финансите, услугите, маркетинга и рекламата. По данни на кмета Сергей Собянин единствено в столицата 200 000 души могат да изгубят работните си места поради изтеглянето на западните компании. Според списание " Форбс " до края на годината в Русия без работа могат да останат над 600 000 души.

В Москва първи губят работата си

19-годишната Альона от Москва е работила като продавачка в магазин на компанията Zara - чудесно съчетавала работата и следването. В началото на март от компанията обаче съобщили, че закриват филиалите си в Русия и повече нямат потребност от чиновниците си. Засега Альона не е доста разтревожена, тъй като получава положителни компенсации, а и отпуската ѝ за годината е платена. " Сега считам да продължа да се развъртвам и да намеря специалност, която ми харесва ", споделя Альона, която следва дизайн.

И Марина се надява на работа, която да ѝ разреши по-добре да се разгърне. 30-годишната московчанка работи в областта на цифровия маркетинг. Наскоро получила място във компания, в която от дълго време желала да работи, само че след експлоадирането на войната от компанията споделили, че не могат да назначат никакви нови служащи. " Бих желала да намеря сходна позиция, само че в близко бъдеще това не е реалистично - доста компании редуцират личния състав си, а и кардинално търсенето на нови чиновници е спаднало доста, изключително в маркетинга ", споделя тя. Сега не става дума за избор, а за намирането на източник на приходи, обобщава Марина, която би се радвала на всяка нова опция.

Нито един от събеседниците на Дъждовни води не поддържа войната на Русия срещу Украйна - всички те обмислят да изоставен Русия. Альона да вземем за пример счита първо да приключи следването си в Русия, след което да замине за Германия. И за Александър признава, че не желае да остава вечно в Москва, само че към този момент му е мъчно да приказва за това.

*името е променено от редакцията

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Тайният свят на съветските гаражи
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР