Войната в Украйна отчетливо оказва негативно влияние върху икономиките на

...
Войната в Украйна отчетливо оказва негативно влияние върху икономиките на
Коментари Харесай

Прогноза за България: 14% инфлация за 2022, 8 на сто за 2023 и 5% за 2024 г

Войната в Украйна отчетливо оказва отрицателно въздействие върху стопанските системи на 23-те страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, само че към този момент резултатът е друг в обособените страни от района.

Това се показва в летните прогнози на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (wiiw), оповестени на уеб страницата му.

Макар че растежът като цяло ще бъде по-слаб от предстоящото преди нашествието на Русия в Украйна, по-голямата част от района ще избегне криза тази година.

Единадесетте страни от района, които са членки на Европейски Съюз, ще продължат да бъдат измежду най-устойчивите. Въпреки високата инфлация, енергийната рецесия, проблемите с веригите за достави и забавящата се динамичност в индустрията, те би трябвало да съумеят от реализиран напредък от приблизително 3.3 на 100 тази година.

Основният дирек на стопанската система е частното ползване, до момента в който износът отслабва, показва Българска телеграфна агенция.

За България виенският институт предвижда стопански напредък от 2.5 на 100 за 2022 година, който да се форсира до 3.7 на 100 през 2023 година и леко да отстъпи до 3.5 на 100 през 2024 година Инфлацията на потребителските цени в страната ни се чака да доближи 14 на 100 тази година, след което да отслабне до 8 на 100 следващата година и 5 на 100 през 2024 година

Безработицата остава относително постоянна на равнище 4.8 на 100 през 2022 година и надлежно 4.5 на 100 и 4 на 100 през идващите две години, предвиждат специалистите.

Шестте страни от Западните Балкани и Турция ще отбележат подобен ритъм - от надлежно 2.9 на 100 и 2.7 на 100, което и в двата случая е едва показване по отношение на предходната година.

Ситуацията е друга в Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Сривът е изключително очевиден в Украйна, която се чака да загуби над една трета от икономическия си артикул тази година. Русия, за чиито БВП се чака да се свие със 7 на 100, към този момент се оправя по-добре от предстоящото в пролетните прогнози, показват специалистите на института.

През пролетта упованията бяха за стесняване на съветската стопанска система с 9 на 100.

В Беларус последствията от западните наказания поради поддръжката на страната за съветската инвазия се демонстрират и се предвижда стесняване на националната стопанска система с 4.5 на 100. За Молдова прогнозите сочат спад от 1 на 100.

Анализът на института обгръща 23 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа - Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР