Войната в Украйна остави автомобилните производители без окабеляване за автомобилите.

...
Войната в Украйна остави автомобилните производители без окабеляване за автомобилите.
Коментари Харесай

Недостиг на евтина авточаст може да забърза преминаването към електрически коли

Войната в Украйна остави автомобилните производители без окабеляване за колите. Заместването на производителите се оказва по-трудно от предстоящото. Липсата на кабелните снопове може да форсира прекосяването към електрически коли.
Последните две години са извънредно сложни за автомобилните производители. Първо през 2020 година настъпи пандемията от ковид, като това докара до дефицит на разнообразни елементи, които са от основна значимост за колите. Освен това разпространяването на ковид и ограниченията за ограничението му накараха фирмите да затворят заводите си за дълго, което единствено усили загубите.

След края на пандемията упованията на специалисти бяха, че проблемите пред сектора са останали в предишното, като само изключение бяха полупроводниците, които към момента не са изцяло задоволителни за промишлеността. Русия обаче нахлу в Украйна на 24 февруари, което докара до дефицит на една от най-неочакваните и евтини автомобилни елементи - кабелният вързоп, който дава отговор за цялата електроника в автомобила.
Реклама
Доставките на автомобилната част бяха ударени от войната в Украйна, която е дом на забележителна част от международното произвеждане на кабелните системи, написа Reuters. Произведените там елементи се инсталират в стотици хиляди нови транспортни средства всяка година и въпреки цената им да не е висока, а и да не изискват особена софтуерна подготовка, те са част, без която автомобилът не може да излезе от завода.

Тези нискотехнологични елементи с ниски маржове са направени от тел, пластмаса и гума, като производството им лишава доста на ниска цена ръчен труд. Сноповете за коли, задвижвани от изкопаеми горива, сплотяват кабели, разпростряли се до 5 км в междинното транспортно средство. Те свързват всичко - от нагреватели на седалки до прозорци. Изработката им е трудоемка и съвсем всеки модел е неповторим, тъй че преместването на производството е мъчно да се направи бързо.
Електрическите модели изискват различен вид окабеляване
Това е и повода от ден на ден специалисти в промишлеността да са на мнение, че това дава превъзходен мотив за ускорение на прехода към електрически коли (EV). Те изискват окабеляване, което е построено от повече елементи, което ги прави и по-лесни за производството от единия огромен вързоп, който се употребява за стандартните коли. Освен това те се създават автоматизирано, което би свалило и забележителна част от времето, което е нужно за произвеждане.

" Това е единствено още една причина промишлеността да направи прехода към електрически коли по-бърз ", споделя Сам Фиорани, началник на компанията за прогнозиране на производството AutoForecast Solutions. Главният изпълнителен шеф на Nissan Макото Учида съобщи пред Reuters, че спиранията във веригата на доставки като рецесията в Украйна са предиздвикали компанията му да приказва с доставчиците за анулация на модела на евтината работна ръка.
Реклама Смяната на модела не е лесна
Въпреки това смяната на модела на произвеждане би лишила време, тъй като процесът е подвластен от няколко разнообразни доставчика. Адриан Холмарк, основен изпълнителен шеф на Bentley, съобщи пред Reuters, че намирането на различни източници на произвеждане е било комплицирано заради обстоятелството, че самите стандартни снопове имат 10 разнообразни елементи от 10 разнообразни доставчика в Украйна.
Новото потомство кабелни снопове, употребявани от електрическите компании като Tesla, могат да бъдат направени в секции на автоматизирани индустриални линии Източник: Reuters
Той добави, че проблемите с доставките са изострили фокуса и вложенията на Bentley в създаването на просто окабеляване за електрически автомобили, които ще се ръководят от централен компютър. Автомобилният производител възнамерява напълно електрически автопарк до 2030 година

" Моделът на Tesla е с изцяло друга идея за окабеляване - не бихме могли да променим това за една нощ ", добави Холмарк. " Това е фундаментална смяна в метода, по който проектираме коли ", добави той. Новото потомство кабелни снопове, употребявани от електрическите компании като Tesla, могат да бъдат направени в секции на автоматизирани индустриални линии. Освен това те са и по-леки, което е основен фактор за този вид коли, защото намаляването на тежестта им е от решаващо значение за разширение на обсега.

На фона на това не е изненадващо, че от ден на ден специалисти се сплотяват към тезата, че сходна смяна в производството не е оправдана за стандартните коли. Причината е, че въпреки и към момента по данни на JATO Dynamics те да съставляват над 90% от автомобилния пазар, Китай и Европа се чака в недалечното бъдеще да наложат забрани върху колите, задвижвани от изкопаеми горива. " Сега не бих вложил нито стотинка в моторите с вътрешно горене ", сподели основаният в Мичиган авто съветник Санди Мънро, който пресмята, че електрическите автомобили ще съставляват половината от международните продажби на нови коли до 2028 година " Бъдещето идва извънредно бързо ", добави той пред Reuters.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Право 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама Компаниите дават отговор на предизвикването
Ъолтър Глюк, началник на звеното на Leoni, обвързвано с окабеляване, сподели, че доставчикът работи с производителите на коли по нови, автоматизирани решения за кабелни снопове в EV. Компанията се концентрира върху зонални или модулни снопове, които ще бъдат разграничени на шест до осем елементи. Това би било задоволително разделяне на къси елементи, с цел да се смъкна времето за произвеждане, а и сложността. " Това е смяна на парадигмата ", сподели Глюк. " Ако желаете да намалите времето за произвеждане във вашия авто цех, модулният кабелен вързоп ви оказва помощ ", прибавя той.

CelLink, основана в Калифорния започваща компания, създаде напълно автоматизиран, плосък и елементарен за инсталиране " еластичен вързоп ". Дружеството събра 250 млн. $ по-рано тази година от компании, измежду които BMW и доставчиците на коли Lear Corp и Robert Bosch. Главният изпълнителен шеф Кевин Коукли не разпознава клиентите, с които работи, само че сподели, че кабелните снопове на CelLink са били конфигурирани в близо милион EV.

Коукли сподели, че фабриката на компанията за 125 млн. $ в развой на създаване в Тексас ще има 25 автоматизирани индустриални линии, които ще могат да превключват разнообразни дизайни за към 10 минути, защото съставените елементи се създават от цифрови файлове. Компанията работи върху електрически автомобили с редица производители на коли и обмисля построяването на различен цех в Европа, сподели той.

Докато времето за промяна на стандартен кабелен вързоп може да бъде до 26 седмици, Коукли изясни, че неговата компания може да изпрати модифицирани артикули за две седмици. Тази забележителна скорост е това, което производителите на остарели коли търсят, до момента в който минават на електрически, счита Дан Ратлиф, шеф на основаната в Детройт компания за рисков капитал Fontinalis Partners. Инвестиционната компания е една от тези, които към този момент са вложили в CelLink.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР