Войната в Украйна ми напомни защо написах книгата Here to

...
Войната в Украйна ми напомни защо написах книгата Here to
Коментари Харесай

Гневът на една българка накара британците да чуят гласа на Източна Европа

" Войната в Украйна ми подсети за какво написах книгата Here to Stay: след Брекзит беше доста мощно желанието ми да се чуе нашият глас, гласът на източноевропейците, на мигрантите. По същия метод в този момент е значимо да се чуе гласът и на украинците ", споделя Ива Александрова. Тя е експерт по миграционните въпроси повече от 10 години, ангажирана професионално в Австрия, Индия и най-много Англия. В момента живее в Бахрейн и работи за Международната организация по миграция към Организация на обединените нации, където я намираме за видеоинтервю.

Преди това прекарва над осем години в Лондон. Книгата й Here to Stay. Eastern Europeans in Britain беше оповестена преди няколко месеца във Англия от Repeater Books. (Издателството е учредено през 2014 година с задача да даде поле за изява на разпилените и изолирани гласове, които се опълчват на " капиталистическия натурализъм ". Мотото на Repeater е " Живи сме и не сме съгласни ".)

Въпреки рецензиите, които Ива насочва като вътрешен човек, приближаващ от средите на прогресивните и демократични англичани, към самите тях и изобщо към всички позволили Брекзит, отзивите за книгата й в самата Англия са повече от позитивни. " Провокативна и добре осведомена, Александрова дава глас на хора, които са виталната част от английския обществен и политически живот, за които постоянно се приказва, без да бъдат изслушани ", написа Даниел Трилинг от The Guardian. Водещият британски публицист и основен редактор на новините в BBC Пол Мейсън, създател на няколко исторически книги и политически теории, също написа своето одобрително ревю за Here to Stay.

В момента книгата става все по-актуална на фона на дебатите на Острова какъв статут да получат украинските бежанци, бягащи от съветската експанзия. " Още е рано да се каже дали и кои от предразсъдъците, с които ние, източноевропейците в Англия, се сблъскахме, ще се проявят и по отношение на хората които, в този момент идват от Украйна. Обществената реакция в Англия е доста позитивна ", счита Ива.
Реклама
По оповестената от държавно управление стратегия за настаняване на бежанци са се записали 100 000 души единствено в първия ден. " Но има и доста рецензии към програмата, че хората не са готови и че кабинетът работи постепенно. " Броят на признатите бежанци в Англия е относително по-малък от този в други европейски страни, тъй като нуждата от виза продължава да попречва доста украинци.

Държавите в Европейски Съюз отстраниха визите за украинци. Същевременно глобите във Англия по отношение на Русия са много по-тесни от тези, наложени от Европейски Съюз, и тяхното използване става доста по-бавно. Насочени са към стеснен брой олигарси.

Друг значим инструмент е опрощаването на дълга на Украйна към интернационалните обществени и частни финансови институции, който към този момент не среща огромна поддръжка в Англия. Преди няколко месеца министър-председателят Борис Джонсън блокира отчет за Русия и за връзките на Консервативната партия с съветски олигарси. " Спекулациите, са че поради тези връзки глобите в Англия са по-ограничени. "

Фокусът на Ива Александрова в Here to Stay e върху идентичността на източноевропейците, само че е забавно да се изясни по какъв начин се вписват руснаците в този групов облик. " Може би за някои хора на Запад съветските емигранти са част от общото определение " имигранти от Източна Европа ", макар че руснаците си имат независимо място в обществото, дори се излъчва телевизионно шоу " Лондонград " за драмите на съветски олигарси в Лондон " , споделя Ива. Тя добавя, че с изключение на чисто географското разбиране съгласно нея значима е и европейската ценностна ориентировка, към която Русия не принадлежи.
Реклама
Книгата навлиза в дълбочина и изяснява за какво англичаните имат предубеждения към хората, идващи от нашата част на Европа. Авторката счита, че желязната завеса е била комфортна причина да не се интересуват изключително от страните зад нея, а повдигането й не е трансформирало доста в общата просвета на средностатистическия британски гласоподавател за Балканите. Увличащо четиво, което надалеч не е поднесено като научен труд, в противен случай: разказът се построява към персоналната история на Ива и други източноевропейки, измежду които българки, полякиня, румънка, македонка.

Ценна за читателя е и съпоставката с измененията в миграционната, обществената, икономическата и политическата среда в Англия през последните 10 години. Една от главните тези на Александрова е, че източноевропейската еднаквост не е естествено основана и припозната от нас самите, в противен случай, тя е наложена от Западна Европа.

Ива Александрова написа, че дълги години се е представяла като българка или като лондончанка, само че не е и като източноевропейка. По време на Брекзит осъзнава, че без значение по какъв начин се възприема тя самата или какво е учила и постигнала, за всеобщия англичанин тя е първо и на първо място източноевропейка. " По-добре да припознаем този термин и да му придадем значение ние, а не някой външен да ни вкарва в рамки. "

Според нея точно в този момент, по време на филантропичната рецесия с украинските бежанци, и съпричастността, която показват българи, поляци, румънци, чехи към бягащите от войната, в действителност демонстрира, че макар множеството разлики, които имаме, имаме и чувство за обща еднаквост, към която се обръщаме сега, с цел да помогнем на нуждаещите се . " Агресията на Русия към Украйна предизвика мъчителни мемоари във всички нас като страни, били част от руската сфера на въздействие, само че в същото време отприщи и вълна на взаимност " , счита Ива.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Икономика 3 Енергетика 1 Отбрана 2 Икономика 3 Свят Реклама
Нейният житейски и професионален опит демонстрира, че постоянно е допустимо да има изненади - " до момента в който бях в Англия, внезапно от откривател на миграцията се оказах пострадала от популисткото говорене по време на Брекзит ". Малко след референдума Ива и нейният брачен партньор Джеймс, англичанин, трябвало да отидат при баба му, която навършвала 100 години. " Притеснявах се, че, в случай че някои от роднините или гостите на тържеството стартира да пази Брекзит, ще избухна в разправии. " За нейно утешение това не се случва, дори идват да изкажат съжалението си, че нещата са се развили по този метод - " беше доста топло, разбрах, че не съм сама ".

Важен и определящ миг за написването на книгата е, че след референдума за овакантяване на Европейски Съюз Александрова се усеща предадена от прогресивните ляво насочени англичани, с които се е борила един до друг за толкоз доста дела до този миг . " Това, което аз като българка, живееща в Англия, усещах и мислех, на никое място не се чуваше, на никое място в публичното пространство нямаше глас, който да мога да припозная. Въобще не бяха показани действителните източноевропейци, а единствено визията на англичаните за тях. " Когато се пробва да изрази негодуванието си в диалози и беседи, нормално чува пренебрежителното " но за какво се притесняваш, последствията след Брекзит няма да те обиден, ние не сме срещу теб, единствено срещу другите ", което мъчително припомня фразите като " аз не съм расист, само че ". Разбира се, че измененията след Брекзит засягат и нея - тя минава през процеса за приемане на " статут за уседналост ".

Ива Александрова отпътува за пръв път за Англия като дете със фамилията си през 1988 година, когато татко й е поканен там в качеството си на инженер. Тогава тя опознава една малко по-различна страна от тази, която си е представяла зад желязната завеса в комунистическа България.

Историите, разказани в книгата, забавляват читателите, само че и предизвикат редица полемики. Въпреки смесените усеща тя харесва тази мултикултурна страна, отворена към особеното, и се връща в нея през 2008 година, с цел да учи в британски университет.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
" След осем години живот в Лондон значително се усещах като лондончанка и дружно с другите мигранти изпитах групов потрес на сутринта след референдума ", спомня си Ива. Тя коментира, че процесът на смяна на публичните настройки по отношение на мигрантите във Англия е дълъг - стартира след финансовия провал през 2009 година и икономическите и политическите промени. Емигрантите от Източна Европа са превърнати в изкупителна жертва - " имаше непрекъсната преобладаваща негативност в английските медии, Найджъл Фараж наложи мита, че ние им взимаме работните места ". Подобно популистко говорене, несъмнено, среща и в други общества, само че то не дава отговор на действителния резултат, който имат мигрантите - " стопанските системи не са затворени, те се уголемяват дружно с новодошлите " . Тя написва книгата, тъй като желае да осмисли какво се е случило, по какъв начин се е стигнало до Брекзит изобщо.

В момента доста от пребиваващите във Англия не знаят, че би трябвало да аплайват онлайн за " статут за уседналост ", другояче може да се окажат незаконни. Според английското държавно управление до момента малко над 282 хиляди българи са подали документи за статут . Самият факт, че ще получат единствено онлайн документ, само че не и физически, съгласно Ива Александрова и редица специалисти ще сътвори причина за дискриминация. Голям брой наемодатели и работодатели англичани биха предпочели да имат взаимоотношения с хора с документи на хартия. Проверките стартират от 30 юни и всички са обезпокоени.

Преди няколко месеца в Англия се заприказва за казуса със сериозния дефицит на водачи на тирове, тъй като множеството, които са работили това, след Брекзит са се върнали в родните си страни. " За пръв път английските медии си направиха труда да интервюират водачи източноевропейци и бяха доста сюрпризирани от реакцията им ", споделя Ива.

Равносметката, шест години след референдума е, че доста британци съжаляват, че са дали своят вот за излизане от Европейския съюз, и не са удовлетворени от следствията.

Приемът на книгата Here to Stay. Eastern Europeans in Britain е забавен: читатели споделят с авторката, че за пръв път са осъзнали какво е означавала свободата на напредване в Европейски Съюз.

Активността на Ива Александрова в левите прогресивни среди в Англия е обвързвана с други борби за правата на мигрантите и политиката на остеритет (строги ограничения) от 2008 година, която тогава удря най-бедните. Това са средите, откъдето тя има вяра, че могат да дойдат решения за най-големите обществени проблеми. " Преди Брекзит бях доста шокирана, когато точно от там започнаха нападките към източноевропейците, беше необикновено, тъй като ставаше въпрос за работещи хора, работещата класа, които сякаш трябваше да бъде представлявана от левите ", разказва разочарованието си авторката.

Британия е привикнала обичайно с мигранти от някогашните колонии, по тази причина англичаните познават по-добре Индия, в сравнение с България. Много от индийските емигранти да вземем за пример са второ и трето потомство, от дълго време интегрирани, показани даже във властовите структури.

Куриозна е една от историите, разказани в книгата: българка на висока позиция в бизнес средите след изявлението й за включване в борда на шефовете получава неофициално пояснение, че не са я избрали, тъй като акцентът й е същият като на чистачката, която инцидентно също се оказва българка. Тези микроагресии по-трудно се усещат, тъй като са прикрити , постоянно неофициални. " На мен персонално ми лиши време, с цел да схвана, че това отворено и мултикултурно общество, което всички си представяхме, в действителност таи надълбоко отрицателно отношение ", споделя Ива.

Книгата Here to Stay е потребна освен за самите англичани, само че и на мигрантите, които могат да се разпознаят в историите и да схванат, че са станали жертва на процеси, по-големи от тях самите, които постоянно не зависят от личностните им качества.

Емиграцията е комплициран развой с разнообразни траектории на миграционни пътувания. Ива си спомня ясно 90-те години, когато в България няма семейство без най-малко един член, емигрирал на Запад. А през последните години точно тези българи, които би трябвало да са по-толерантни поради личния си обществен опит, демонстрираха негостoприемност към сирийските и афганистанските бежанци.

Авторката има вяра, че тя и другите източноевропейци са част от актуалното английско общество, и с книгата си, чието заглавие се превежда " Тук сме, с цел да останем ", приканва към по-тясно включване на източноевропейците в публичния живот във Англия. За тях има място и след Брекзит. Според нея сега се води борба за мултикутурната и приемаща душа на Англия и тя би могла да бъде извоювана, в случай че се включат всички емигранти.

" Надявам се в този момент всички, които посрещат украински бежанци, да осъзнаят, че нормално хората, които бягат от несгоди, са признателни на страната, която ги приема, и подготвени да върнат доста на обществото ", споделя Ива Александрова. Според нея това не е пожелателно мислене, а наблюдения от дългогодишната й работа по миграция, както и извод от голям брой проучвания по тематиката.

В момента авторката беседва с издателства, с цел да разгласява книгата Here to stay. Eastern Europeans in Britain и на български език.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР