Войната в Украйна е водещата тема в Унгария, където след

...
Войната в Украйна е водещата тема в Унгария, където след
Коментари Харесай

Ще остане ли Орбан на власт?


Войната в Украйна е водещата тематика в Унгария, където след седмица ще се проведат парламентарни избори. Опозицията подлага на критика близостта на Орбан с Путин, а държавното управление внезапно смени тона след началото на нашествието.

Село Жамбек е ситуирано близо до Будапеща има 5500 поданици. На пазара там селяните продават зеленчуци, мед, пушен бекон и шунка. Едно кило коства към 10 евро - релативно скъпо, само че това е резултат от растящата инфлация. Пенсионерката Илона споделя по този мотив: " Човек би трябвало добре да си прави сметката ".
Редакцията предлага
Но не растящите цени, а войната в Украйна главно тревожи хората. Илона е претърпяла Втората международна война и си спомня: " Майка ми трябваше да бяга с трите си деца. "

Унгарската съпротива би желала да се възползва от този боязън от войната. Из страната са разлепени плакати, на които се виждат унгарският министър председател Орбан дружно с съветския президент Путин. Лозунгът на плаката гласи: " Нямаме потребност от маджарски Путин ". Той припомня, че Путин дълго време бе образец за Орбан, който неведнъж го е посещавал в Кремъл.

Близостта с Путин: " Част от предишното "?

Предизборната акция не е лесна за опозицията: нейният водещ претендент разполага единствено с пет минути телевизионно време, останалите претенденти са изцяло пренебрегнати. " Имаме хубава и доста скъпа социална телевизия, само че тази телевизия е пропагандна. Нямаме достъп до нея ", показва кандидатката на опозицията в село Жамбек Бернадет Шел.

Кандидатите на ръководещата партия " Фидес " нямат такива проблеми. А дали се тормозят за изхода от вота? Жолт Немет, народен представител от " Фидес ", избира да не дава отговор на въпроса доколкото е нервозен за резултата. " Нервен " не е уместна дума, споделя той. Но си дава сметка, че конкуренцията може да се окаже сериозна, заради което и обществено се изрича сериозно за до неотдавна околните връзки сред Орбан и Путин. " Орбан посочи ясно, че войната е трансформирала обстановката. Това, което беше преди, е едно, а това, което е през днешния ден, е нещо друго. Онова е част от предишното ", споделя Немет.

" Това, несъмнено, е положително държавно управление "

Предизборна акция се води и на бензиностанциите. Правителството замрази цените: литър бензин или дизел коства към 1,30 евро. Според притежателя на бензиностанция Ласло Гепеш това решение е " злополука ".

Клиентите обаче са удовлетворени от ниските цени на горивата, а плакати на Орбан на всички места край бензиностанциите из страната оказват помощ на купувачите да не не помнят на кого би трябвало да са признателни. " Това, несъмнено, е положително държавно управление. Защо да го считаме за неприятно, щом постанова такива ограничения? ", споделя Йозеф, който таман си цялостни резервоара. Гюла, също клиент на бензиностанцията, се съгласява: " Доволни сме. Дължим това само и единствено на държавното управление ".

Привидна ли е стабилността?

Кандидатът на " Фидес " Немет взе участие в подиумна полемика в Будапеща, в която се включва и Гергей Гуяш, шеф на кабинета на Орбан. По мотив на войната той заема позиция, която е ненадейно близка до европейската. " Мисля, че би трябвало да приказваме и за това по какъв начин да се ускори военното съдействие в границите на Европа. Естествено - НАТО ни е значимо, само че на европейско равнище би трябвало да работим дружно в тази сфера. "

Дълги години унгарският министър председател поддържаше положителни връзки с съветския президент.

Слушателите са правилни поддръжници на Орбан. Клара и брачният партньор ѝ Денис не се смущават ни минимум от близостта на Орбан с Путин. " Добрите връзки с Русия са значими ", споделя Клара. Според Денис пък виновността за войната въобще не е на Русия. " Кой провокира войната сред Русия и Украйна? Америка ", твърди той.

Опозиционната кандидатка Бернадет Шел от своя страна укорява държавното управление на Орбан в операции. Стабилността, която държавното управление дава обещание, е заблуда: " Това е като промиване на мозъци. Фактически в съседство се води война. Най-добрият другар на Орбан я стартира, атакувайки една суверенна страна. Хората бягат и идват при нас ", показва тя. " Ние се опитваме да им помогнем. В магазините към този момент не можем да си позволим да купим същото количество хранителни артикули, каквото предходната седмица. Това към този момент не е непоклатимост. "

Младите се притесняват, че ще завоюва " Фидес "

Опозицията се радва на най-голяма поддръжка от страна на младите. Балаш и Петер се надяват на смяна, само че нямат огромни упования. " За страдание имам възприятието, че държавното управление ще завоюва от украинската рецесия ", споделя Балаш.

Петер вижда нещата по подобен метод. " Опозиционните гласоподаватели намират връзките с Путин за неприемливи, само че мисля, че гласоподавателите на " Фидес " не се безпокоят от това, защото държавното управление съумя да убеди тези хора, че околните връзки с Русия са положителни за нас. Мисля, че това няма да повлияе в действителност на изборните резултати. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР