Войната в Украйна е трагедия“, която ще има драматични последици

...
Войната в Украйна е трагедия“, която ще има драматични последици
Коментари Харесай

МВФ очаква драматични последици за икономиките на Украйна и Русия

Войната в Украйна е „ покруса “, която ще има трагични последствия за стопанската система на страната и стопанската система на Русия, която провокира военния спор, съобщи ръководещият шеф на основаната във Вашингтон организация Кристалина Георгиева. Тя предизвести, че избрани райони в света могат да изпаднат в криза, само че прогнозите за световната стопанска система са за растеж от 3,6 на 100. Георгиева прикани за по-бързото преустановяване на военните дейности.

Киев се нуждае от пет милиарда $ месечно поради мощно понижените доходи и големите разноски в бюджета, съобщи Кристалина Георгиева и напомни, че Международният валутен фонд към този момент е обезпечил поддръжка от 1,4 милиарда $. Страната разполага и с още 2.7 милиарда $ специфични права на тираж след последното разпределение

„ Работим по активизирането на финансиране от донори, както и координирането на финансиране от други организации. Например, Европейската банка за възобновяване и развиване има планове, ориентирани към държавни предприятия в Украйна - да поддържа тяхното действие, а това ще рече поддръжка по този метод и за бюджета “.

Украинската стопанска система ще се свие с 40% тази година. Фондът стартира диалози и по последваща стратегия за Украйна.

„ Която може да бъде призната в изискванията на прекъсването на войната, само че желаеме да сме подготвени за нея колкото се може по-рано “.

Помолена за коментар по какъв начин фондът може да помогне на страни, които са покрай спора и одобряват бежанци, Георгиева акцентира, че има разнообразни механизми, в това число и защитни съглашения, които да обезпечат финансиране само при нужда:

„ Някой от тези диалози са обществени, някои от тях още не са, само че аз нямам никакво подозрение, че Фондът ще може да отговори на всички, които се интересуват от нашата финансова поддръжка “.

На въпрос дали Русия или страните, които ѝ постановат наказания, търпят повече последствия, Георгиева съобщи: „ Коренът на тези последствия е войната, която Русия стартира в Украйна и която продължава в Украйна. Най-доброто, което може да се случи на стопанската система на света, на стопанската система на Русия, е войната да спре “.

Руската стопанска система също е в тежка криза, а понижението й тази година ще бъде 8,5 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР