Войната в Украйна е основна тема на Съвета Външни работи

...
Войната в Украйна е основна тема на Съвета Външни работи
Коментари Харесай

Войната в Украйна във фокуса на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел

Войната в Украйна е съществена тематика на Съвета " Външни работи " през днешния ден в Брюксел. На съвещанието ще участва и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Страните членки ще прегледат предлагането на Естония за взаимно закупуване на муниции, с които да бъде оказана военна помощ на Украйна. Министрите на външните работи ще обсъдят и десетия пакет от наказания против Русия. Не е ясно дали в него ще бъдат включени нови ограничаващи ограничения против съветската енергетика.

На последния Европейски съвет президентът Румен Радев заплаши с несъгласие, в случай че бъде поискана възбрана върху вноса на нуклеарно гориво от Русия. По-късно стана ясно, че България и още няколко страни загатват за дерогация. Поредният санкционен пакет би трябвало да бъде разгласен към 24 февруари, когато се навършва една година от съветската инвазия в Украйна.

Ситуацията в Молдова също ще бъде предмет на полемики на съвещанието. На него ще участва и министърът на външните работи на страната Нику Попеску.

Преди седмица оставка подаде прозападната премиерка Наталия Гаврилица. Тя бе наследена от различен проевропеец – Дорин Речан. На 13 февруари президентката Мая Санду упрекна Русия, че възнамерява боен прелом в страната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в това време, че страната му е подготвена да продължи защитата на източния град Бахмут, само че не непременно, поради евентуалните човешки жертви. В изявление за италианския вестник " Кориере де ла сера " Зеленски беше запитан дали украинските бойци би трябвало да останат в града, който е съвсем погубен от съветския обстрел.

Според задгранични анализатори Бахмут има повече алегорична, в сравнение с стратегическа стойност като врата към други градове на запад в Донецка област.

Там преди войната са живели 70 000 души, само че в този момент съгласно украинските управляващи, са останали по-малко от 5 000 цивилни.

Зеленски сподели, че руснаците са решени да настъпят към Краматорск и Славянск, по-далеч на запад в региона на Донецк. Той съобщи, че украинските сили ще устоят и ще приготвят последваща контраофанзива.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР