Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може

...
Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може
Коментари Харесай

Би Би Си: Войната в Украйна навлиза в критична точка, часовникът тиктака за Киев

Войната в Украйна доближи сериозна точка. Оттук нататък тя може да реши бъдещето на страната и да повлияе на сигурността на Европа, показва Би Би Си, цитира Българска телеграфна агенция.

През 18-те месеца, откогато Русия нахлу в страната, украинците бяха най-вече в отбранителна позиция, пробвайки се да попречат на силите на Москва да завземат повече територии.

Но това лято Украйна благодарение на западно военно съоръжение за милиарди долари мина в офанзива, пробвайки се да прогони руснаците от завзетите от тях земи в източната и южната част на страната.
Два месеца след началото на тази контраатака и предвид на оставащото време преди настъпването на зимата реализират ли украинските войски действителен прогрес?

Поглед върху картата на Източна и Южна Украйна демонстрира, че за двата месеца от началото на контраофанзивата на Киев не са настъпили обилни промени.

Русия към момента окупира съвсем една пета от Украйна, в това число градовете Донецк в източната част и Мариупол, който завладя след месеци на блокада, и силите ѝ са добре окопани.

Всъщност през деветте месеца от ноември 2022 година, когато Украйна реализира последната си забележителна победа, превземайки южния град Херсон и огромни региони в североизточната част на страната, не се е трансформирало доста.

Не всичко върви зле за Украйна

Киев твърди, че неговите войски неотдавна са си върнали село Старомайорске в Донецка област. Около Бахмут в източната част на страната, където се водят интензивни боеве, Украйна също си е върнала някои дребни региони, контролът над които беше изгубила по-рано през лятото.

Освен това тя реализира дребни триумфи в Запорожка област на юг – основен регион, в който Украйна в действителност би трябвало да реализира решителна смяна.

Пробив на украинските войски през обширната следена от руснаците територия до Азовско море би нарушил маршрутите за доставяне на Русия и би отрязал силите ѝ в анексирания от Русия Крим и по-нататък на запад.

Защо напредъкът на контраофанзивата е толкоз муден?

Според самостоятелен разбор за два месеца украинските войски са напреднали най-вече с към 16 км в два региона по продължение на 160-километровия фронт в района. Напредъкът е налице, само че той е по-бавен, в сравнение с Украйна и западните ѝ съдружници се надяваха.

Украинските сили нанасят удари на три фронта, като употребяват доставяно от Запада съоръжение и изследват слабите места по цялата 1125-километрова фронтова линия.

Но руснаците предвидиха желанията им и прекараха месеци в построяването на най-обширните отбранителни укрепления в най-новата история.

Ешелонирата мрежа от окопи, бункери, бетонни пирамиди против прекосяване на танкове (т.нар. " драконови зъби " ) и изкопи, осеяни с хиляди противопехотни мини, съставляват голямо затруднение за всяко украинско нахлуване.

През юни Украйна изпрати бронирана колона на юг към Токмак и бързо се сблъска с проблеми. Видеоклипове, споделени в обществените мрежи, които Би Би Си ревизира, с цел да съпостави местоположението и типовете военни транспортни средства, демонстрират новодоставени западни танкове " Леопард " и бойни машини " Брадли ", които попадат на минно поле и по-късно са атакувани от съветската артилерия.

Изглежда, че съветската войска се е възстановила от някои от грешките, които позволи през първите 12 месеца на нашествието, и се оказва изненадващо новаторска и ефикасна в защитата.

Руските отбранителни тактики

Докато украинските сили напредват постепенно с контраофанзивата си, военните и цивилните в страната са изправени пред гибелен проблем: противопехотни мини, евентуално стотици хиляди, разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове, показва Ройтерс.

Съюзниците на Украйна се ангажираха да провиснал 244 млн. $ и да дават особено съоръжение за задачите на разминиране, съобщи в края на юли първият вицепремиер Юлия Свириденко.

Тя сподели, че измежду донорите са Съединени американски щати, Европейският съюз, Япония, Германия, Англия, Норвегия, Швеция, Италия, Литва, Нидерландия, Дания, Канада, Австрия, Швейцария, Корея и фондация " Хауърд Бъфет ".

В началото на декември Държавният департамент на Съединени американски щати пресметна, че към 160 000 квадратни километра от украинската земя би трябвало да бъдат тествани за заплаха от експлозиви. Руснаците са заложили и доста противотанкови мини.

Доставяните от Запада машини за разминиране нормално могат да устоят на едно попадение на тези мини, само че не и на две. Затова се оповестява, че руснаците слагат мини една върху друга, с цел да удвоят резултата. Руснаците също по този начин са почнали да залагат клопки в окопите.

Руските военни се възползват и от въздушната си мощност – да вземем за пример употребяват своите бойни хеликоптери Ка-52 " Алигатор ". Тези хеликоптери могат да бъдат употребявани за изстрелване на ракети по украински бронирани машини, които са били принудени да понижат скоростта или да спрат, откакто са се натъкнали на минно поле.

А Украйна – коства си да се означи – няма въздушно предимство над бойното поле.

Какво следва за контраофанзивата на Украйна?

Докато Русия изграждаше своята защита, Украйна събираше дузина новосформирани бронирани бригади, доста от които бяха подготвени в Европа и снабдени с по-добро съоръжение от руснаците.

Сега Украйна има опция да изстрелва ракети или снаряди надълбоко зад съветските линии – и да поразява складовете им за гориво, складовете за муниции и центровете за ръководство и надзор, което може да отслаби съветската защита от вътрешната страна.

Например доставените от Англия ракети " Сторм шадоу " (Storm Shadow) имат обхват на деяние над 240 км и разрешават на Украйна да изтласка някои от съветските позиции по-далеч от фронтовата линия.

Украйна също по този начин стартира да употребява доставени от Съединени американски щати касетъчни муниции. Много от тях не се взривяват при удара със земята и остават дълготрайна заплаха, само че Съединени американски щати настояват, че те са ефикасни против някои укрепени съветски позиции. Въпреки това Джан Лука Каповин, анализатор в " Джейн`с дифенс ", споделя, че касетъчните оръжия могат да оказват помощ, само че няма да доведат до " смяна в играта ".

Русия разполага със лични касетъчни оръжия и също ги е разгърнала, както беше обявено предходната година.

В последна сметка времето не е на страната на Киев

С идването на есента ще настъпи дъждовният сезон, който ще трансформира неасфалтираните пътища в тиня и ще направи по-нататъшния прогрес сложен, в случай че не и неосъществим. През пролетта, когато това ще завърши, ще стартира цикълът на президентските избори в Съединени американски щати. Ако до тогава Украйна не успее да покаже обилни триумфи на бойното поле, надалеч не е несъмнено, че поддръжката на Съединени американски щати и НАТО ще продължи да бъде на настоящето високо равнище.

Часовникът тиктака. За Киев. Междувременно Русия просто би трябвало да задържи територията, която нелегално е завзела. Бавният прогрес, доколкото изобщо го има, на украинската контраатака е отрезвяващо увещание за това, че спорът в южната и източната част на страната може да се проточи. Кой печели от това?

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР