Войната в Израел повлия и на Панаира на книгата във

...
Войната в Израел повлия и на Панаира на книгата във
Коментари Харесай

Лишиха от награда палестинска писателка на панаира на книгата във Франкфурт

Войната в Израел повлия и на Панаира на книгата във Франкфурт - най-големият международен хартиен конгрес, който ще се организира от 18 до 22 октомври.

Организаторите взеха решение да трансформират програмата по този начин, че да бъде даден глас на Израел. Стигна се до отсрочване на връчване на премията на палестинската писателка Адания Шибли за романа ѝ " A Minor Matter " ( " Незначителен въпрос " ). Решението е взето от организацията, връчваща оценката, а не от самия панаир. Наградата по традиция се дава на създатели от Африка, Азия, Латинска Америка и арабските страни.

Романът на Шибли излезе през 2021 година Историята в него е разположена през 1949 година и споделя за палестинско момиче, изнасилено от израелски бойци, за живота в окупация, войната, насилието и паметта. Книгата е написана на арабски, а през 2022 година е преведена на немски език. Английската ѝ версия е номинирана за разнообразни награди. След излизането си книгата провокира негодувания, в това число и откакто излиза наяве, че печели премия LiBeraturpreis, която се връчва във Франкфурт. По-рано тази година член на журито, присъждащо оценката, публично се отдръпна, откакто бе оповестено, че романът на Адания Шибли печели премията.

В публично изказване на шефа на Панаира на книгата във Франкфурт - Юрген Боос, се споделя, че " Хамас " упражняват безчовечен гнет над Израел ". Боос показва и съпричастност към потърпевшите от войната: " Мислите ни са с жертвите, техните близки и всички, потърпевши от тази война ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР