Войната на САЩ срещу Китай ще бъде планетарно бедствие, смятат

...
Войната на САЩ срещу Китай ще бъде планетарно бедствие, смятат
Коментари Харесай

Кибератаките ще са решаващи при война на САЩ и Китай


Войната на Съединени американски щати против Китай ще бъде планетарно злополучие, считат американски военни
(снимка: CC0 Public Domain)

Как може да стартира и по какъв начин ще наподобява войната сред Съединени американски щати и Китай в Южнокитайско море през 2034 година ? Сценарият е разказан в книга от военния деец Елиът Акерман и адм. Джеймс Ставридис, някогашен висш командващ на съдружниците на НАТО.

През 2034 година американските военноморски разрушители влизат във водите на Южнокитайско море, където срещат тежко въоръжен китайски транспортен съд. Оттам стартира ескалацията. Неумолими хакерски атаки удрят способността на Съединени американски щати за стратегически дейности, а опустошителни морски борби водят до загуба на хиляди животи от двете страни.

Това е смъртоносният сюжет, показан в неотдавна оповестената книга „ ” на Елиът Акерман и Джеймс Ставридис. Съдържанието може да е мощно спекулативно, само че книгата към този момент е събрала солидни мнения, отбелязва.

„ Тази отчетливо написана и добре завършена книга се чете като предизвестие за целия свят, прикрепен към машините, които носим в джобовете и слагаме в скута си, като в същото време единствено неясно разбираме по какъв начин информацията, съхранявана и споделяна от тези устройства, може да бъде експлоатирана ”, написа „ Вашингтон пост ” в критика за книга.

Цитират се поредност от огромни пробиви в данните – в политическата акция на Хилари Клинтън, една от най-големите компании за кредитен рейтинг в страната Equifax, хотелската верига Marriott, държавни ведомства, които актуализират своите мрежи със системата SolarWinds и други

Според Ставридис, романът е „ измислена приказка с предизвестие ”, в духа на богатата традиция на описване на истории през ерата на Студената война, която може да приключи с апокалиптично злополучие за цялата планета.
още по тематиката
„ Част от аргументите, заради които в никакъв случай не сме хвърляли нуклеарни оръжия един по различен по време на Студената война, е, че си представяхме какъв брой извънредно ще бъде, какъв брой обществено разрушително ще бъде ”, споделя Ставридис.

Той се надява, че неговата история може да направи обществеността по-осведомена за мрачните последствия от същинската война сред Съединени американски щати и Китай.

„ Романът излага много правдоподобна стълба на ескалация, която минава от стандартна офанзива към втора стандартна офанзива до трета стандартна офанзива към Америка, която взема решение да извади тактическо нуклеарно оръжие и да го употребява ”, споделя Ставридис. „ Това е по-реално (като перспектива), в сравнение с бих желал ”.

Във Вашингтон в действителност има възходящ набор от политически документи и отчети, които плануват с напрежение опълчване, което евентуално може да докара до пълномащабна война.

Така да вземем за пример, последните отчети сочат, че предходната есен – по-малко от година след началото на пандемията на ковид – американските Военновъздушни сили са симулирали боен спор, почнал с офанзива на китайско биологично оръжие.

Силно класифицираната симулация на военни игри приключва с китайски ракетни удари по американски бази и военни кораби и гръмотевичен въздушен удар и десантно нахлуване на остров Тайван, за който Китай неотдавна удвои своите искания.

Според С. Клинтън Хиноте, генерал-лейтенант от Военновъздушни сили, в този съответен сюжет американските военни евентуално ще „ изгубят бързо ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР