Войната на Русия в Украйна разтърсва световната икономика, докато политиците

...
Войната на Русия в Украйна разтърсва световната икономика, докато политиците
Коментари Харесай

Предупредиха за друга заплаха за световната икономика. Каква?

Войната на Русия в Украйна раздрусва международната стопанска система, до момента в който политиците се надпреварват да овладеят високата инфлация. Начинът, по който реагира Китай на най-тежката зараза от COVID-19 за последните две години, припомня, че спорът не е единственият риск за възобновяване на стопанската система, написа CNN, цитира Нова. 

Какво се случва: Втората по величина стопанска система в света продължава да ползва тактиката си за „ нулев Коронавирус ”, даже когато доста други страни вземат решение, че е време да се научат да живеят с вируса.

Град Шънджън - значим софтуерен център, е в едноседмичен локдаун, откакто в събота там бяха регистрирани 66 случая на ковид. Всички предприятия, като се изключи тези, които се смятат за значими, са прекратили активността си или са въвели работа от у дома. Шанхай, най-големият бизнес център в Китай, също наложи строги ограничения след внезапния ръст на случаите, като затвори учебни заведения и киносалони и ограничи пътуванията.

Foxconn, един от най-големите снабдители на Apple, прекрати активността си в Шънджън, където има два огромни кампуса. В понеделник от компанията оповестиха, че датата, на която работата в завода ще бъде обновена, ще бъде „ обявена от локалното държавно управление ”.

Тайванската компания съобщи, че е преместила производството си на други места, с цел да „ сведе до най-малко евентуалното влияние ” от спирането, само че не посочи кои места ще бъдат натоварени с спомагателна работа.

Несигурността към производството на Foxconn е един от признаците за това по какъв начин отговорът на Китай на скока на инфекциите с ковид ще се популяризира по целия свят. В неделя в страната са регистрирани 2 125 случая в 58 града.

Локдаунът в Китай може в допълнение да увеличи разноските за контейнерни транспорти, които остават извънредно високи, и да обърка международните вериги за доставки, които към момента се пробват да се оправят със забавянията, свързани с пандемията.

„ Ако на пристанище Янян в Шънджън бъде открит случай, тогава то може да бъде затворено за най-малко две седмици ”, обявиха икономисти от ING. „ Това ще се отрази на износа и вноса на електроника и артикули ”, допълват оттова.

Това може да докара до още по-голям растеж на инфлацията. Разходите в Китай, които са значим мотор за растежа на страната, също могат да бъдат наранени от нова вълна от ограничавания, свързани с COVID-19.

„ Това сигурно е най-тежката вирусна обстановка в Китай насам след блокирането на Ухан и заплашва вероятностите за напредък, защото вътрешното ползване ще понесе още един удар ”, обявиха икономисти. 

Заложеният от Китай напредък от към 5,5% през тази година към този момент е най-ниският от три десетилетия насам. През 2021 година стопанската система на страната набъбна с 8,1%, само че през последните месеци на годината темпът на напредък внезапно спадна.

Войната е довела света до ръба на продоволствена рецесия

Свейн Торе Холсетер споделя, че светът се движи към продоволствена рецесия, която може да засегне милиони хора. Рекордно високите цени на природния газ принудиха ръководената от него компания Yara International, производител на торове, да ограничи производството на амоняк и карбамид в Европа до 45% от потенциала си. При по-малко количество от тези две съществени селскостопански съставки той чака верижни резултати върху международните доставки на храни.

„ Въпросът не е в това дали ще има продоволствена рецесия. Въпросът е какъв брой огромна ще бъде тази рецесия ”, уточни Холсетер.

Стъпка обратно: Повече от две седмици, откакто Русия нахлу в Украйна, цените на главните селскостопански артикули, създавани в района, скочиха до небесата. Най-големият проблем е пшеницата. Доставките от Русия и Украйна, които дружно съставляват съвсем 30% от международната търговия с пшеница, са изложени на риск. Миналата седмица международните цени на пшеницата доближиха исторически връх.

Има и още: Друг главен проблем е достъпът до торове. От значително значение за земеделските производители, с цел да реализиран задачите си за произвеждане на култури, той в никакъв случай не е бил по-скъп, защото износът от Русия е спрян. Производството в Европа също е спаднало заради внезапното повишаване на цената на природния газ, който е съществена съставна част на азотните торове като карбамида.

Ситуацията провокира паника измежду международните специалисти по храните. Министрите на земеделието на страните от G-7 се срещнаха в петък, с цел да обсъдят идните последствия.

„ Всяко по-нататъшно повишение на цените на храните и неустойчивостта на интернационалните пазари може да заплаши продоволствената сигурност и изхранването в международен мащаб, изключително измежду най-уязвимите хора, живеещи в условия на ниска продоволствена сигурност ”, се споделя в изказване след срещата.

Русия и Украйна служат като „ житница ” за страните от Близкия изток и Северна Африка, които зависят от вноса. Съединените щати и Европа също ще бъдат наранени, защото повишението на цените на значими селскостопански артикули ще рефлектира върху предприятията, които създават храни.

Таксата за гориво на Uber може да е единствено началото

Услугата за споделено пътешестване разгласи, че вкарва такса за гориво, с цел да помогне на водачите си да компенсират тежестта на по-високите цени на горивата най-малко през идващите два месеца, оповестява Рамишах Маруф от CNN Business.

От сряда нататък потребителите ще заплащат в допълнение 0,45 или 0,55 $ за пътешестване и 0,35 или 0,45 $ за Uber Eats, според от местоположението. Uber съобщи, че всички средства от спомагателните такси ще са за водачите.

„ Знаем, че цените се покачват. Направихме всичко допустимо, с цел да помогнем на водачите, без да натоварваме потребителите ”, сподели Лайза Уиншип.

Uber съобщи, че прекосяването към електрически транспортни средства ще бъде най-хубавият метод да се избегне внезапното повишение на цените на горивата в дълготраен проект. Компанията дава до 4000 $ годишно на водачи, които употребяват електрически коли, и си партнира с Hertz, с цел да даде до 2023 година 50 000 Tesla чартърен на водачите.

Междувременно обаче възходящите разноски за гориво евентуално ще се отразят отрицателно. И Uber няма да е единственият, който ще реши, че би трябвало да трансферира част от разноските върху своите клиенти.

На прицел: Пътуващите със аероплан също може да стартират да заплащат спомагателни такси за полетите, защото горивото съставлява сред 20 и 30% от оперативните разноски на самолетните компании.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР