Войната на Русия срещу Украйна поставя света пред ново разделение.

...
Войната на Русия срещу Украйна поставя света пред ново разделение.
Коментари Харесай

Кои са спешните задачи за България

Войната на Русия против Украйна слага света пред ново разделяне. Това съобщи през днешния ден немският канцлер Олаш Фолц в Берлин. Дни преди този момент той разгласи и че Германия незабавно стартира да влага в армията си и подвига своя Брутният вътрешен продукт на 2% - в действителност от дълго време контрактувано за членките на НАТО, само че спазвано до момента само от Съединени американски щати.

Това е знак, че Европа се приготвя за нова Студена война, без значение от изхода на войната в Украйна. С дейностите си Путин внезапно промени света и унищожи концепцията, с която живяхме през последните 30 години - че икономическите връзки могат да спрат военната експанзия.

Успоредно с увеличението на военния бюджет Германия разгласи и че в този момент от необикновен приоритет става прекосяването на стопанската система към екологична сила до 2030 година. От стратегическо значение е да се приключи зависимостта от газа на Русия.

България не е Германия, само че би трябвало да работи по сходен метод, още повече, че е по-близо до Русия и е част от проектите й за възобновяване на въздействието й от 1997 година.

Членството ни в НАТО подсигурява сигурността ни, само че няма по какъв начин да продължаваме да взимаме, без да даваме. Според досегашните планове се предвиждаше България да вдигне военния бюджет на 2% от своя Брутният вътрешен продукт през 2023 година. Успоредно с това обаче армията е изправена пред десетк ипредизвикателства. Според последните статистически данни там незабавно се търсят 5000 души, най-много в сухопътни войски. Военните признават сами, че техниката в армията остаряла, заплатите са ниски, изключително за чувствителни браншове като кибер-сигурност и IT, където конкуренцията на частния бизнес безусловно измита пазара от фрагменти. Всъщност обстановката е дори евентуално още по-лоша, откакто България не е в положение да даде бронежилетки на Украйна, тъй като сме нямали такива.

Не единствено Германия може да е образец за това по какъв начин би трябвало да се работи във времена на заплаха за суверенитета ни. По-малки страни като Люксембург, да вземем за пример, купуват бойни самолети взаимно с Белгия. Не би трябвало да е химера България да може да подели разноските за отбрана на въздушното или морското си пространство с Румъния, да вземем за пример. Но да оставя тази тематика на военните специалисти.

Другата огромна смяна за България ще е енергетиката. Всички сладки приказки от последните 20 години за диверсификация би трябвало да се трансфорат в действителност. Страна като нашата с доста слънчеви дни, с високи планини и с ветровити низини има огромни благоприятни условия за покриване на част от потребностите си от възобоновяеми източници. Домакинствата, дребният бизнес, дребните ферми, а за какво не и огромните, уличните лампи, в случай че щете, могат да се зареждат частично от слънце и вятър. Но, несъмнено, преди всичко би трябвало да се оправим с корупцията, с комисионните, с безкрайното крадене около лъжата АЕЦ „ Белене “, с монопола. Така че, в случай че България не желае да се озове още веднъж в задния двор на Азия, би трябвало да се оправи с тези провокации.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР