Войната на Путин срещу Украйна разкри слабостите на НАТО. И

...
Войната на Путин срещу Украйна разкри слабостите на НАТО. И
Коментари Харесай

Безпощадно ясно: Войната на Путин показа слабостите на НАТО

Войната на Путин против Украйна разкри слабостите на НАТО. И за множеството от тях са виновни европейците, написа Хелга Шмид в коментар за АРД. Кои са главните дефекти? Наличие на прекомерно доста и разнообразни оръжейни системи, които не са съвместими между тях, и огромен брой танкове, които години наред са красили статистиката, само че сега въобще не се намират в оперативна подготвеност.

Запасите от боеприпаси

Войната разкри и още една уязвимост: неналичието на задоволително муниции. Генералният секретар на НАТО разгласи тези дни, че запасите се топят. " Ако през днешния ден поръчате боеприпаси за тежката артилерия, няма да си ги получите в идващите две години ", призна Йенс Столтенберг. " Войната в Украйна гълтам големи количества муниции ", сподели още той. По думите на генералния секретар всеки ден в Украйна се изстрелват доста по-голям брой боеприпаси, в сравнение с промишлеността създава. Столтенберг насочи зов оръжейните компании да работят на смени, в това число и през нощта, с цел да обезпечават нужните ресурси.

Ако НАТО беше частен тръст, вероятно от дълго време щеше да е банкрутирал, разяснява АРД. В Алианса има разпореждания за наложителните ресурси от боеприпаси, само че никой с изключение на Съединени американски щати не ги съблюдава, показва АРД. Според разнообразни преценки нито една страна в Европейски Съюз не разполага с боеприпаси, които биха стигнали и за седмица.

При това нападението на Русия против Украйна на 24 февруари 2022 не пристигна напълно изненадващо за НАТО. Само дни преди този момент Столтенберг беше отправил последно предизвестие към Кремъл и оповестил, че НАТО ще направи всичко належащо, с цел да отбрани своята територия, а всяка вероятно нахлуване против един от членовете на Алианса ще се счита за нахлуване против всички.

Двойната тактика на НАТО

Само че тази гаранция се отнася единствено до страните, членуващи в Алианса. От началото на съветската инвазия НАТО ползва двойна тактика във връзка с Украйна. От една страна Киев получава солидна поддръжка с доставки на оръжия - само че надалеч не постоянно. Границата се прокарва там, където е допустимо Алиансът да се окаже замесен като страна във войната.

" Тази тактика значително проработи ", споделя Тобиас Дебийл, професор по интернационалните връзки в Университета Дуйсбург-Есен. " Избегна се да вземем за пример установяването на неразрешени за полети зони, което би включвало незабавната интервенция на НАТО. Също по този начин бе проявена нерешителност по отношение на доставките на изтребители, които биха навлезли в сивата зона на интернационалното право. "

Стратегията устоя, а НАТО резервира единството си. Макар че някои източни членове биха желали да видят още по-силно ангажиране против Русия, а нормалните обвинени - Ердоган и Орбан - от време на време заемаха разнообразни позиции. Алиансът въпреки всичко остана относително обединен. Американският държавен секретар Антъни Блинкън да вземем за пример сподели, че в никакъв случай преди не е виждал НАТО " по-силен и по-единен ".

Въоръжаването в Европейски Съюз: всеки дърпа чергата към себе си

Европейските специалисти по сигурността се надяват, че новото единение на Алианса ще обезпечи и нова основа за справяне със структурните проблеми на НАТО. Ако има някаква поука, то тя е в нуждата от общи стандарти за оръжията и боеприпасите в Европа, съобщи немският министър на защитата Борис Писториус на срещата на НАТО в Брюксел.

Засега обаче сходни планове съвсем постоянно са се проваляли поради другите национални ползи. 27-те министри на защитата в Европейски Съюз избират да поръчват танкове, гаубици и автомати от своите лични марки и компании. Работещото съдействие в тази област към момента е необичайност, макар стратегиите, които Брюксел е основал. Когато стане дума за политиката в региона на въоръжението, всички в Европейски Съюз дърпат чергата към себе си, разяснява АРД.

Оригиналът на публикацията е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР