Войната между Израел и Хамас може да изправи европейската икономика

...
Войната между Израел и Хамас може да изправи европейската икономика
Коментари Харесай

Войната между Израел и Газа може да доведе до висока инфлация в еврозоната

Войната сред Израел и " Хамас " може да изправи европейската стопанска система пред нови провокации - от сривове на енергийния пазар до приток на бежанци. Това съобщи пред в. " Файненшъл таймс " шефът на гръцката централна банка и член на борда на Европейската централна банка Янис Стурнарас, съобщи Ройтерс.

Конфликтът в Близкия изток " е евентуално да има стагфлационен резултат (стагнация в стопанската система, съчетана с висока инфлация - бел. ред.), в случай че се усложни ", защото страните от еврозоната не престават да внасят огромно количество енергийни артикули, показва Стурнарас.

Петролът нарастна на интернационалните пазари след началото на въоръжения спор сред Израел и " Хамас ", показва Ройтерс.

Като шеф на гръцката централна банка той е и член на Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който дефинира нейната парична политика. 

Янис Стурнарас декларира пред в. " Файненшъл таймс ", че  " разтърсванията в Близкия изток са изместили салдото при паричната политика " на ЕЦБ в посока, при която не би трябвало да бъдат продължени ограниченията за нейното стягане. По този метод гръцкият централен банкер се афишира против продължаващото увеличение на лихвените проценти и другите ограничения на ЕЦБ за преодоляване на високата инфлация, означават икономисти.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР