Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера

...
Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС срещу правителството на премиера
Коментари Харесай

Момчил Дойчев: Беше пропуснат шансът да се потърси друга логика в политическите отношения

Вотът на съмнение, импортиран от ГЕРБ-СДС против държавното управление на премиера Кирил Петков, съумя. Така кабинетът на досегашната четворна коалиция, от която неотдавна се отдели Има Такъв Народ, не събра нужните 121 гласа в пленарната зала, с цел да се задържи на власт. За вота гласоподаваха 123 народни представители, срещу 116, въздържалите се нямаше.

“Вчера беше един комплициран, под напрежение и сложен политически ден за България, в който беше пропуснат шансът да се потърси друга логичност в политическите връзки. Да се премине от логиката на борбата и взаимното недоумение сред партиите в логичност на търсене на вероятен консенсус “, споделя политологът Момчил Дойчев пред и добави: “ГЕРБ направи една добра стъпка за България, ориентирана към превъзмогване на ветото и приемане на предлагането на Европейския съвет. Възможно е това да послужи за основа за търсене на единодушие за евроатлантическия център на българската политика. “

“За да се преодолеят разликите сред партиите, би следвало да се направи един по-дълбок разбор на аргументите, довели до следващата политическа рецесия. Според мен тя няма да се реши с нови избори. Те могат да доведат до още по-голямо накъсване на политическото цяло на България и до още по-несъвместими и непримирими една с друга позиции. Не може да се работи с простата политическа логичност – ще бием на избори, би трябвало да знаем какво идва след това.

В самата логичност на построяването на това държавно управление имаше доста недостатъци. Много е мъчно, когато си нарекъл своя политически конкурент “мафиот “ и “престъпник “, по-късно да търсиш единодушие с тази политическа мощ, която към този момент си обвинил “, уточни още Дойчев.

Той счита, че евроантлантическата логичност е Политическа партия и Демократична България да могат да работят с ГЕРБ: “Това може да сформира едно устойчиво болшинство, основано на правила и полезности, а не на вражди и несъгласия. Осъзнавам, че в сегашния миг това е безусловно невероятно. “ Според него у нас са доста тежки олигархичните зависимости, зависимостите от съветската олигархия, зависимостта на България от моделите, които не могат да се свържат с човек или с партия, само че са проникнали във всички пластове на обществото. Тук става дума и за манталитета на хората, които би трябвало да се образоват политически. Това изисква продължителни старания. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР