Вотът на 4 април доведе не само до интересен парламент.

...
Вотът на 4 април доведе не само до интересен парламент.
Коментари Харесай

Виденов и други „камъчета” може да обърнат големи каруци

Вотът на 4 април докара освен до забавен парламент. Любопитна бе и разстановката „ под него ”, т.е. на обединенията, останали малко под 4-те %. Още по-интересно е в този момент: в случай че парламентарните сили не дават тип, че са стартирали подготовката за новите избори, то при „ джуджетата ” има оживление – разкайват се, простят, съюзяват се... Край тях място заемат и нови политически сили. Всичко това е значимо за целия политически развой - едни „ джуджетата ” разполагат с всички шансове на 11 юли да прескочат бариерата, съществено обърквайки огромните сметки за болшинства и управления; други пък са в положение просто да отхапят значимо парче месо от някой „ исполин ”.

Историята учи!

На 4 април Вътрешна македонска революционна организация остана на десетина хиляди гласа от парламентарната преграда, а към 3-ия % финишираха БНО (Васил Божков), „ Възраждане ” и обединението НФСБ – „ Воля ”. Ситуация, при която цели четири субекта кършат пръсти току пред „ портите на парадайса ”, е имало едвам два пъти в демократичната ни история – през 1991 година (две БЗНС-та и две СДС-та) и през 2017 година (остатъчният Република България с „ Глас национален ”, ДОСТ, „ Да, България ” и съюзът към ДСБ). Разликата е, че в този момент грешките могат да бъдат поправени бързо. Историята сочи по какъв начин. „ Да, България ” и ДСБ не повториха нелепостта си от 2017 година и унищожиха предпоставката да не прескочат бариерата в този момент. През 2013 година НФСБ  бе в днешната обстановка на Вътрешна македонска революционна организация, а малко по-назад останаха „ България на жителите ” и ДСБ. На поправителния изпит след година всички те влязоха най-спокойно в Народното събрание (НС) посредством обединения. Миналото е добър преподавател и за Вътрешна македонска революционна организация. Партията в никакъв случай не се е добирала до Народното събрание след независимо явяване  - отде им щукна, че в този момент ще стане, никой не разбра!

Механични плюс и минус

Съвсем резонно към Великден, откакто се видя, че Народното събрание е недоносче, стартира оживление в „ ниската земя ”. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов още веднъж пожела коалиция с Вътрешна македонска революционна организация, отвори дума за „ Възраждане ”... Веселин Марешки от „ Воля ” рече, че няма срещу да се пришие към още националисти. „ Войводата ” Красимир Каракачанов започва с обичайните увъртания, което кардинално значи „ да ”. Заусуква се и различен паметен воин – Волен Сидеров от „ Атака ”. Почти е несъмнено, че най-малко три от изброените партии ще се съюзят за 11 юли (без „ Възраждане ”, която отхвърля офертите). А това на 99% значи, че този съюз ще влезе в Народното събрание. Хипотезата „ Ама това не води до машинален общ брой на гласове ” не важи -  води до гласове, и още по какъв начин! Просто последователите на националистическите партии са съвсем като на „ Да, България ” и ДСБ, да вземем за пример - недоумяват, когато водачите им са разграничени. От своя страна електоратът на „ Воля ” ще иде там, където уточни Марешки. Тоест, една такава коалиция може да бъде броена за сигурен участник в идващия парламент.

Раздвижване се получи и след оповестяването на

„ Лява опция за Чиста и свята република "  

Това е групировката, в която взе участие Жан Виденов. Както се вижда от комплицираното й име, тя е прицелна освен в левия, само че и националистическия сегмент. От изказванията й с схваща, че „ за Русия и против НАТО ” ще бъде главното й обръщение. Обсъжда се обединяване с „ Русофили ” на Николай Малинов. Колко тъкмо гласа ще завоюва „ алтернативата ” на съживените от нафталина динозаври няма по какъв начин да се предвижда. Но сигурно те ще отхапят парче от проруския и закостенял електорат на Българска социалистическа партия. Издърпват килимчето и на мощно русофилската „ Възраждане ”, която също е възприемана за опция в сегмента.

Трябва да се регистрира, че даже силиците на Жановистите да се окажат нежни (най-вероятно ще е тъкмо тъй), протичащото се е значимо. 1% не доближи на „ Възраждане ” за Народно събрание. 1% да открадне Виденов от Българска социалистическа партия на 11 юли, това ще значи, че Българска социалистическа партия няма да усъвършенства резултата си от 4 април, каквато е новата й огромна цел. Впрочем, вървят клюки, че „ Лява опция за Чиста и свята република " е задействана от Георги Гергов, с цел да довърши той Нинова в епичния им конфликт. Бизнесменът, естествено, отхвърля.

Ако пък Жан и компания бъдат осезаемо видяни от гласоподавателите, значи ще имаме нова „ Атака ” – този път повече лява, в сравнение с националистическа.

На този декор „ Възраждане ” и Божков мируват. Би било грандиозна нелепост да се явят още веднъж сами. Липсата на обединения ще е корав минус за тях. Българските гласоподаватели са потвърдено късопаметни, по тази причина „ Възраждане ” и Божков не трябва чак толкоз да се тормозят от взаимни отстъпки. При вярно изиграване на картите те може да влязат в Народно събрание.

 

Бъдещето е непредсказуемо!

 

4 април сподели, че се намираме в цикъл на непредсказуеми резултати, от там – и на непредсказуеми процеси. Кандидатите за роля в сюжета са много. Не бива да се не помни също, че „ Изправи се! Мутри вън! ” с тъга прескочи бариерата, а сега никой не би заложил пари, че ще го сторят отново.  Няма човек в страната, който да предвижда бъдещото ръководство или съпротива. Малките камъчета, които могат да извърнат огромни каруци, са доста. Затова процесите, течащи отвън водещите политически сили, сигурно би трябвало да бъдат следени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР