Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарти.

...
Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарти.
Коментари Харесай

Военна помощ за Украйна - какво поиска Киев и какво можем да дадем

Володимир Зеленски изиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарти. Това заяви тази заран военният министър Тодор Тагарев и удостовери - страната ще изпрати военна помощ на Украйна.

Премиерът Денков е безапелационен - България няма да съобщи на Киев нищо, което би заплашило сигурността ни.



Новината, която създаде военният министър рано тази заран в Народно събрание провокира реакцията на парламентарните партии. По време на днешното чуване на премиера от " Възраждане " попитаха какво съответно ще даде България. Той прикани да не се смесва какво е изискал Зеленски и какво страната ни може да даде. Увери, че Българската войска ще остане боеспособна, а всяка една бъдеща поддръжка за Киев ще минава през сериозна военна експертиза.

Закономерно " за " и " срещу " се разделиха парламентарните сили към това дали България ще дава поредна военнотехническа помощ. В поддръжка се оповестиха от ГЕРБ-СДС, Политическа партия и Демократична България и Движение за права и свободи. На другия полюс бяха от " Възраждане " и Левицата. Има Такъв Народ предизвестиха военния министър да внимава какво дава.



Заради интензивни бойни дейности и новият лист с въоръжение и техника е много обемист, изясни Тагарев.

" Без летатални средства всичко друго има. Ние разбираме потребностите на военните сили на Украйна, въпросът е кое е в нашите благоприятни условия, кое може да дадем и при какви условия ", сподели Тагарев.

Председателстващият комисията по защита Христо Гаджев чака новият лист да дойде в Народното събрание в идващите дни.

" Да забележим какъв ще бъде разбора на МО. Ако съдим от предните описи те постоянно са били в действителност необятни, тъй като Украйна се нуждае от доста неща, съвсем от всичко ", сподели Гаджев.

От Политическа партия и Демократична България обявиха че Украйна ще получи всяка помощ от България, която не заплашва качествата на армията.

" Ние оказваме помощ на Украйна с оръжия, боеприпраси с неща от които имат потребност за какво по този начин е редно, дано сме почтени. Украйна заплаща за боеприпасите и въоръжението, което ни изпращаме за последните 18 месеца военно-промишления комплекс е осъществил към 5 милиарда лева ", сподели Ивайло Мирчев, " ПП- Демократична България ":



От Движение за права и свободи бяха сбити. Окончателното решение ще бъде на държавното управление.

" Въпросите ви към министър Тагарев. Там са описите и конкретиката, а решението идващото ще бъде на министерски съвет. Народно събрание е взело своето решение ", сподели Мустафа Карадайъ.

От Има Такъв Народ предизвестиха Тагарев.

" Министърът на защитата Тагарев, би трябвало мн да внимава какво ще направи, тъй като армията е преди всичко. И в случай че вътре има всичко, без летателни средства, останалото всичко, което е значимо за Бългжария е танковете ни. Има 40 осъвременени танка T-72, които, в случай че тръгне да ги дава, ще оголи войска и ще би трябвало да си носи следствията за това както и системите Противовъздушна отбрана ", сподели Тошко Йорданов, " ИТН ".

От " Възраждане " попитаха премиера в пленарната зала, какво конретно ще дадем от новия лист и какво ще получим в подмяна.

" Какви бракми ще ни осигурите на мястото на това, което ще предадем като бронирана техника, тъй като виждаме по какъв начин хубаво бракми горят по степите и няма кой да ги изтегля ", сподели Ивелин Първанов, " Възраждане ".

От Левицата обявиха, че не престават да упорстват за оставката на Тагарев.

" Ако той извърши това, което разгласи, че е поискано от президента Зеленски, това значи изцяло обезкостяване на Българската войска, отнемане от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо. Ние сме изрично срещу ", сподели Корнелия Нинова.

Премиерът изясни, че не се готви нова военна помощ, а е получен лист с нови претенции за въоръжение и муниции от Украйна. И увери, че армията няма да остане без нужното въоръжение и техника.



" Искам ясно да се разбере, смесването на листата на Зеленски, с който той евентуално върви в другите страни и споделя от това имаме потребност, с това, което действително България би могла да даде, което несъответства на този лист. Сместването на тези две тематики води до напрежение, което е ненужно. Отново дублирам - България ще изпрати това, което военните в България са споделили, че няма да заплаши нашата сигурност. Не би трябвало да се тормозят хората. Всичко, което е належащо за отбрана на нашата територия на нашето небе, ще бъде тук в България. Със сигурност не можем да дадем системи за Противовъздушна отбрана, които биха оставили оголено небето над България ", сподели Николай Денков.



До момента България е предоставила една филантропична помощ, една военнотехническа. В подготовка е втора военнотехническа поддръжка. Ще се включим и в европейската самодейност за снаряди за Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР