Волфганг Шварц е последният олимпийски шампион на Австрия по фигурно

...
Волфганг Шварц е последният олимпийски шампион на Австрия по фигурно
Коментари Харесай

Олимпийският шампион, който влезе в затвора за опит за отвличане

Волфганг Шварц е последният олимпийски първенец на Австрия по фигурно пързаляне, има два сребърни медала от международни шампионати и три сребърни от европейски. Получава самопризнание и респект в страната си, само че по-късно се прочува в престъпните летописи и влиза в пандиза. 

Славата го спохожда на зимните игри в Гренобъл `68. Там Шварц не е слаган измежду любимците за купата. Първо - на всяко съревнование (и в Австрия, и на европейски и световни първенства) той постоянно е след сънародника си Емерих Данцер. И второ - в Гренобъл идва новата американска звезда Тимъти Ууд.

Но надпреварата стартира ненадейно: в късата стратегия Данцер се проваля на наложителните фигури и остава 4-ти, а Ууд играе надеждно, само че отстъпва на идеално пързалящия се Шварц. Във волната Данцер получава най-хубавата оценка, обаче тя не му доближава даже за орден след огромното закъснение. Шварц се възползва от шанса. Изиграва устойчиво волната си стратегия и получава малко по-голяма оценка от Ууд, което е задоволително за олимпийската купа.

След надпреварата гръмва скандал. Оказва се, че един от съдиите е позволил неточност и дал по-ниска оценка на Ууд, което е лишило американеца от златото. Съдията си признава грешката и даже се извинява на Ууд, само че резултатът не е изменен.

Веднага след непредвидения успех Шварц се отхвърля от дейна кариера, а Данцер (веднъж) и Ууд (2 пъти) печелят златото на идващите три международни шампионати.

 

Проблеми със закона

Шампионът известно време взе участие в професионалното шоу " Холидейс он айс ", а после започва работа във федерацията по тенис на Австрия, като се занимава с образуване на шампионати. Дълго време за него не се чува нищо - до 2002 година

Тогава 55-годишният Шварц е задържан. Става ясно, че е член на тайфа, която се занимава с трафик на жени от Русия и Литва, които биват заставяне да проституират в Австрия. Конкретно някогашният фигурист е издействал визи за 7 такива девойки. 

Осъден е на 18 месеца затвор. Той признава отчасти виновност, въпреки да декларира, че е правел всичко, с цел да помогне на бедните и нещастни девойки. Шварц обаче не излежава присъдата - диагностициран е с рак на кожата и е освободен, с цел да се лекува.

Три години по-късно историята се повтаря. Шампионът е упрекнат в принуждаване на три девойки от Русия и Литва да проституират в Австрия. Този път не прави никакви самопризнания, а се разказва като посредник в устройването на девойките на работа като танцьорки. И пак избягва наказването - делото против него е прекъснато поради незадоволително доказателства.

Но единствено година по-късно въпреки всичко се озовава зад решетките. След делото Шварц продава дома си във Виена на румънската адвокатска адвокатска фирма на предприемача Андрей Щербан, който се настанява там с щерка си. А на бившия фигурист му хрумва концепцията да отвлече дъщерята и да желае откуп $4 млн. Започва да търси интензивно съучастници и да провежда похищението, само че изтича информация и пак е задържан.

В съда споделя:  " Признавам, че отвличането е моя концепция. Не мога да обясня за какво ми хрумна ". Осъден е на 8 години и влиза в пандиза.

 

Нов живот

През 2014 година Шварц е освободен и отпътува на отмора в Доминиканската република с новата си другарка - 26-годишната Александра Шустер.  " За мен тя е като джакпот. Много я обичам ", споделя първенецът и отбелязва, че предходните му деяния са били глупави и за тях обвинява единствено себе си.

Но пък в пандиза времето не било изгубено:  " Медицинското обслужване там бе великолепно. Оперираха ми простатата по най-нова технология. В пандиза работех като библиотекар и качих 15 000 книги в електронен формат. Смятам, че се потрудих продуктивно. Само се разстроих, че пропуснах сватбата на щерка си. "

Същевременно прецизира, че не е бил от самото начало в килия. В последните години го пускали да спи нощем у дома, а накрая преминал на непрекъснат домакински арест. В този интервал си намерил работа във фитнес клуб, където се срещнал с Александра. 

В едно от последните си изявленията Шварц изрече страдание, че фигурното пързаляне в Австрия запада. " В следвоенния интервал в страната нямаше различен спорт с изключение на фигурното пързаляне. Сега родителите в Австрия просто нямат пари, с цел да спортуват децата им. Още повече че съвсем нямаме пързалки. Внукът ми играе хокей. За да го откара на подготовка, щерка ми всеки ден пътува от Долна Австрия до Виена, защото само там има площадки. Макар че внукът ми би бил благополучен, в случай че изобщо не го водят да тренира ".

Сега Волфганг Шварц е на 73 и живее в Австрия, само че в последните 7 години не се е чувало нищо за него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР