Военното правителство на Габон назначава бивш лидер на опозицията за временен премиер

...
Военното правителство на Габон, което завзе властта с преврат миналата
Коментари Харесай

Военното правителство на Габон, което завзе властта с преврат миналата седмица, назначи бивш лидер на опозицията, Реймънд Ндонг Сима, за министър-председател на своето преходно правителство.

Сима, 68-годишен икономист, беше откровен критик на президента Али Бонго, който беше отстранен от военни офицери на 30 август. Той беше министър-председател на Бонго от 2012 до 2014 г., след което подаде оставка и се кандидатира срещу него за президент през 2016 г. и отново като част от опозиционна коалиция тази година.

Назначаването му, обявено по държавната телевизия в четвъртък, беше направено с указ от новия силен човек, генерал Брис Олигуи Нгуема, който положи клетва като временен президент в понеделник.

В своята реч при встъпването в длъжност Олигуи обеща да проведе „свободни, прозрачни и надеждни избори“, за да възстанови гражданското управление, но не даде времева рамка.

Бонго, който е на власт от 2009 г., наследи баща си Омар Бонго, който управлява централноафриканския производител на петрол в продължение на 42 години. Династичното управление на семейството създаде широко недоволство, като критиците казаха, че Бонго не са направили малко, за да споделят богатството на Габон с неговите 2,3 милиона души.

Превратът беше посрещнат със сцени на ликуване в столицата Либревил и военното правителство предприе бързи действия за консолидиране на властта, като в понеделник положи клетва в генерал Брис Олигуи Нгуема като временен президент.

Офицери от армията прочетоха указ по държавната телевизия в четвъртък, обявяващ, че Сима е назначен за министър-председател.

Нгуема обеща икономически реформи и каза, че ще организира свободни и честни избори, но не каза кога.

Абду Абари, специален представител на генералния секретар на ООН в Централна Африка, се срещна с Нгуема в Либревил в сряда и му каза, че Обединените нации ще помогнат на страната, когато започне нов старт.

„След като знаем пътната карта, графика, след като бъде назначено правителство, нашите различни агенции ще осъществят необходимите контакти и ще продължат да подкрепят Габон“, каза той след срещата в забележки, излъчени по телевизия Gabon 24.

Превратът в Габон беше осмият за три години в Западна и Централна Африка, въпреки че протича много по-различно от последното превземане на армията в Нигер.

За разлика от Нигер, Габон не е видял изблик на антифренски, проруски настроения и генералите, които отговарят в Либревил, изглеждат отворени за диалог с международни организации, които техните колеги в Ниамей отбягват.

Централноафриканският регионален блок, ECCAS, отстрани Габон в понеделник, но изпрати президента на Централноафриканската република Фостен-Арчандж Туадера като свой представител да се срещне с Нгуема.

Туадера каза на репортери, че се е срещнал и с Али Бонго с разрешението на Нгуема. Той не разкри подробности за обстоятелствата или състоянието на ума на Бонго, като каза само, че срещата е била ползотворна.

Бонго беше под домашен арест след преврата, но военното правителство заяви в изявление в сряда, че той вече е на свобода и може да пътува в чужбина за медицински прегледи, ако желае.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР