Военното министрество иска от пет държави оферти за закупуване на

...
Военното министрество иска от пет държави оферти за закупуване на
Коментари Харесай

Военното министрество иска от пет държави оферти за закупуване на изтребители

Военното министрество желае от пет страни предложения за закупуване на изтребители.

" Сцел обезпечаване на опцията Военновъздушните сили на Република България да извършват дилемите си по защита на въздушното пространство, както неведнъж е съобщавано в последните два месеца, Министерство на защитата е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети ", оповестиха от Министерството на защитата.

От военното ведомство, ръководено от Димитър Стоянов, осведомят още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са извършени в средата на септември и се чака приемане на предложения. Министерство на защитата чака отговор на отправената покана и от Държавата Израел и Съединени американски щати, заяви БНР.

Президентът Румен Радев разяснява в Чехия, че България не може да се откаже от защитата на лично си небе и по тази причина страната ни изследва междинни благоприятни условия преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

" Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не прекъсне носенето на дежурството по " Еър полисинг " и защита на личното въздушно пространство. Докато този план започва, се търси решение, тъй като България не може да се откаже от защитата на личното си небе. Това ще е до 2030 година, в случай че идващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, организират се срещи, получават се начални информации за платформи от Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-хубавото решение, касаещо качества и цена ", сподели Радев.

Той не посочи за какъв брой самолета става въпрос, само че разясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и опциите от съответните страни.

Търсят се самолети втора употреба, не от компании, а от министерствата на защитата на тези страни, сподели президентът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР