Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента

...
Военноокръжната прокуратура в Сливен започна разследване за причините за инцидента
Коментари Харесай

След инцидента с починал матрос барокамерата на Военноморска болница бе запечатана

Военноокръжната прокуратура в Сливен стартира следствие за аргументите за случая с матрос Спас Пенчев, който през вчерашния ден умря в барокамера във Варненската военноморска болница по време симулация на водолазно втурване.
Веднага след случая барокамерата е посетена от оперативно проверяваща група и боен прокурор, съобщи Българска национална телевизия. Разпитани са другите трима матроси, които са били в барокамерата по време на учението, лекарят-началник на отделението по хипербарна и морска медицина и операторът на барокамерата.

Това е единствената барокамера у нас, която е сертифицирана за тренировки на водолази от военния флот. Заради следствието барокамерата е запечатана. Основните версии на проверяващите са техническа нередовност на барокамерата, болести на матроса, които не разрешават присъединяване му в такова обучение и нарушавания, позволени от екипа преди и по време на проучването.

Общо четирима души са били в барокамерата по време на случая с умрелия военнослужещ Спас Пенчев, заяви късно довечера Министерство на защитата

Първият наш доктор, въвел потреблението на барокамерата за лекуване на разнообразни заболявания полк. о. з. доктор Петър Ганчев изясни: „ Ако имаше нарушаване на режима и другите военнослужещи щяха да имат най-малко някакви недоволства. Тоест, изключвам декомпресионната болест като причина за гибелта. Баротравма също е допустима причина, само че той щеше да има някакви недоволства. Възможна причина са тежки ритъмни нарушавания, които да доведат до сърдечен стоп и до смърт”.

Според доктор Ганчев, годишните прегледи, през които минават професионалните военнослужещи, са подробни и няма по какъв начин съществено заболяване на матрос Пенев да е останало неусетно.

Лечението в барокамера се употребява при редица болести. Единственото безусловно противопоказание е съществуването на пневмоторакс. Някои от другите положения, при които е нужна консултация с доктор преди провеждането на лекуване, са тежки белодробни болести, съществуване на злокачествени формирания и бременност.

Предстои сложна техническа експертиза към положението на барокамерата, разпит на очевидци и инспекция на всички медицински документи, свързани с профилактичните прегледи на умрелия военнослужещ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР