Военноморският музей във Варна отбелязва 134 години от своето създаване,

...
Военноморският музей във Варна отбелязва 134 години от своето създаване,
Коментари Харесай

Военноморският музей отбелязва 134 години от своето създаване


Военноморският музей във Варна отбелязва 134 години от своето основаване, съобщи кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Историята на музея стартира на 12 октомври 1883 година, когато офицери от Дунавската флотилия в Русе стартират да събират старини. От основаването му до 1955 година се назовава „ Mорски музей “, а първата му обществена експозиция е открита през 1923 година, съобщи Мариана Кръстева,директор на музея. В сегашната постройка се обитава от 1955 година, когато минава под ведомството на Министерството на защитата и е наименуван Военноморски музей. В експозицията на музея са включени съвсем 1000 експоната, което е едвам един % от благосъстоянието във фондовете му. Тя наблюдава хронологически корабоплаването по крайбрежията на нашите земи от дълбока античност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на древен транспортен съд, претрупан с амфори, добавя визиите ни за далечните времена на гребното мореплаване. Възстановка на оръдейна палуба на боен ветроход от ХVIII век предлага посредством картинни, фото пана и звукови резултати на мор

ска борба, да се схване по-пълно кораба като бойно средство. Но истинските предмети са незаменими по влияние с достоверността си – находки от морското дъно, цеви на корабни оръдия, рудан от ветроходен транспортен съд, корабно съоръжение, оръжия.

В музея можете и да се „ гмурнете “ под морското ниво посредством възстановката на морско дъно.Експонати, каквито в различен български музей няма, са носовите фигури. Те въплъщават достолепието на кораба и носят шанс на екипажа му. В музея е непокътнато и част от оборудването на първия транспортен съд, който България купува след Освобождението – яхта „ Александър I “.

Освен морски оръдия и остарелия фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се съхранява яхтата „ Кор Кароли “, с която кап. Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята. Чрез моделите на кораби също може да се наблюдава българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят сбирки от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета и торпедния катер 123 К.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „ Дръзки “. Поради ремонтни действия до 30 ноември кораб-музей „ Дръзки “ няма да бъде наличен за визити. Ремонтът ще продължи до края на месец ноември, а доста от дейностите ще бъдат осъществени от доброволци, които ще се включат в тях без възнаграждение. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР