Военноморските сили на САЩ са прехванали пратка с оръжия от

...
Военноморските сили на САЩ са прехванали пратка с оръжия от
Коментари Харесай

Американските ВМС превзеха и потопиха кораб с иранско оръжие за хутите

Военноморските сили на Съединени американски щати са прехванали пратка с оръжия от Иран за йеменските хути преди седмица.

Елитно поделение от американски тюлени е взело на абордаж търговски транспортен съд, пренасящ съставни елементи за балистични и крилати ракети иранско производстнво, написа уеб сайтът Гордон с позоваване на Централното командване на Въоръжените сили на Съединени американски щати (CENTCOM).

Сред конфискуваните оръжия има мотори, системи за ориентиране и бойни глави за балистични ракети със междинен обхват и противокорабни крилати ракети, както и съставни елементи, свързани с противовъздушната защита.

Предварителният разбор е посочил, че оръжията са предопределени за потребление от хутите при набези против търговски кораби, преминаващи директно през Червено море.

Корабът с иранската оръжейна пратка е щурмуван от американските военни в Арабско море – край сомалийското крайбрежие, в интернационалните води. От CENTCOM означават, че е извършен комплициран абордаж, в който са взели участие хеликоптери и дронове.

Корабът е бил потънал, откакто е бил оценен като рисков.

Местонахождението на 14-членния му екипаж е несъмнено според интернационалното право, показват от CENTCOM.

Американският военачалник Майкъл Ерик Курила уточни, че Иран, както е посочил казусът с кораба, продължава да изпраща летална военна помощ на хутите и " интензивно насажда неустойчивост в района ", нарушавайки интернационалното право и резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР