Военноморските сили на САЩ публикуваха видеозапис на това, което те

...
Военноморските сили на САЩ публикуваха видеозапис на това, което те
Коментари Харесай

Китайски боен кораб пресече пътя на американски край Тайван

Военноморските сили на Съединени американски щати разгласиха видеозапис на това, което те дефинираха като " рисково взаимоотношение " в Тайванския пролив, при което китайски боен транспортен съд минава пред американски унищожител, съобщи Ройтерс.

Американските военни обявиха, че разрушителят “Чун-Хун ”и канадската фрегата “Монреал ” правили " рутинно " прекосяване през пролива в събота, когато китайският транспортен съд се изпречил пред американския, приближавайки се на към 130 метра. На видеото, оповестено от Военноморски сили на САЩ  ясно се вижда по какъв начин китайският боен транспортен съд пресича пътя на " Чун-Хун ". Американският военен транспортен съд не трансформира курса си. Чува се глас на британски език, който явно изпраща радиосъобщение до китайския транспортен съд, предупреждавайки за " опити за ограничение на свободата на корабоплаването ", въпреки че точната дефиниция не се чува ясно поради шума от вятъра.

Китай не е коментирал непосредствено рецензиите на Съединени американски щати по отношение на случая, а външното му министерство не отговори незабавно на молбата за коментар, отправена през днешния ден. В събота вечерта китайските военни укориха Съединени американски щати и Канада, че " съзнателно предизвикат ” рискова обстановка с рядкото взаимно корабоплаване на техни кораби.

Вчера тайванското министерство на защитата назова дейностите на Китай " провокация " и съобщи, че е обща отговорност на свободните и демократични страни да поддържат мира и стабилността в пролива.

" Всякакви дейности за увеличение на напрежението и заплахата няма да допринесат за районната сигурност ", се споделя в изказването. Министерството прикани Китай да зачита правото на независимост на корабоплаването.

Китай преглежда Тайван като своя територия. Пекин ускорява военния и политическия напън върху Тайпе, в това число организирайки постоянни маневри наоколо до острова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР