Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Световния ден на доброволния и безвъзмезден

...
Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Световния ден на доброволния и безвъзмезден
Коментари Харесай

Излекувани от COVID-19 дариха плазма във ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) означи Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител.

Тази година акцията „ БЪДИ ЕДИН ОТ НАС! ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ! ” мина под знака на COVID-19. В акцията се включиха пациенти на ВМА, които са преболедували новия ковид. Те подариха реконвалесцентна плазма, която ще бъде употребена при лекуването на други пациенти.

До момента 10 души са станали донори на плазма , като една част от нея е употребена, а другата се съхранява като хранилище и когато е належащо, ще бъде подадена за клинично приложение от сътрудниците – инфекционисти, разяснява проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Той разясни, че всички тези донори са пациенти на ВМА и здравословното им положение се познава добре от експертите по инфекциозни заболявания.

Ние вършим и спомагателни проучвания, с цел да бъде безвредна процедурата както за донорите, по този начин и за експертите, които работят с тях. Процедурата е изцяло безвредна, като на този стадий във ВМА използваме два метода – при първия изолираме плазма от единица цяла кръв, а при втория – по-модерен, който видяхме и на място в италианска болница – посредством така наречен апаратна плазмафереза, разясни още проф. Попов.

Най-малко 14 дни би трябвало да минат след негативния PCR-тест, с цел да може един пациент по-късно да стане донор на плазма.

Досега този способ на лекуване сме приложили при 9 наши заболели, има забележителен триумф. Трябва да отбележа, че той не е повсеместен и не може да се ползва при всички заболели. Около 70% от пациентите ни са подобаващи – главно тези, при които имаме клинични и параклинични белези, че болестта ще протече като тежка клинична форма, добави той.

Резултатите идват доста бързо след преливането на плазмата, още в същия, най-късно на идващия ден болните оповестяват, че се усещат по-свежи и по-добре, акцентира от своя страна и полк. доцент Георги Попов – шеф на Катедрата по инфекциозни заболявания.

В момента във ВМА се лекуват 14 пациенти с COVID-19, а двойно повече се намират на домашно лекуване.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР