Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския военен съд повторно

...
Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския военен съд повторно
Коментари Харесай

Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския боен съд наново обвинителен акт по дело за осъществени закононарушения по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления срещу Републиката). 

Става въпрос за случая, огласен оттогава основния прокурор Иван Гешев през март 2021г., когато бяха арестувани шестима души, измежду които имаше някогашни и сегашни чиновници на военното разузнаване. Те са упрекнати в шпионаж в интерес на Русия.

На съд са предадени шест лица, прецизират от Военно-окръжна прокуратура - София. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране за издаване на непозната страна на информация, представляваща държавна загадка и за слагане в услуга на непозната страна, с цел да й служат като шпиони. Според събраните по досъдебното произвеждане доказателства три от лицата са разгласявали задгранична класифицирана информация с боен темперамент. 

Като началник на групата на съд е предаден някогашен виновен чиновник във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи основни постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни сътрудници от НАТО и Европейски Съюз. Членовете на групата са се възползвали от служебното си състояние, с цел да събират класифицирана, служебна и друга основна информация, представляваща интерес за непознатото разузнаване и против възнаграждение предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и брачната половинка му са я предоставяли на чиновник от посолството на непознатата страна в гр. София. 

В групата, разкрита в средата на март 2021 година, са взели участие двама настоящи офицери от работа " Военно разузнаване ", един началник на дирекция в Министерство на защитата и един управителен чиновник в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица. 

По досъдебното произвеждане са събрани доказателства в забележителен размер. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и други експертизи. 

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото. 

Припомняме, че като така наречен " резидент ", който провежда и управлява хипотетичната шпионска група, беше посочен о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 година е заемал управителен пост в Служба " Военно разузнаване " към министъра на защитата. 

Той беше разказан от прокуратурата като учител по дисциплини с оперативна устременост към службата, приключил военно обучение в България и чужбина, в това число разследваща школа към съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ). 

Според проверяващите ролята на медиатор при предаването на информация и пари сред него и неназован чиновник на съветското посолство в София е била поета от брачната половинка на " резидента " – Галина Илиева. За нея стана известно само, че има съветско и българско поданство и " се употребява с доверието на съветски дипломати ". 

Като участник в групата беше посочен и някогашният шеф на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също някогашен чиновник на военното разузнаване. 

Останалите трима обвинени бяха настоящи чиновници на Министерството на защитата (МО). От тях обаче стана известно единствено името на зам.-началника на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. 

Вторият беше показан като чиновник на военното разузнаване, " зает с изготянето на информации по линия на противопоставяне на хибридните закани и опасности и от Руската федерация ". Третият също е боен шпионин и " участник в задачи в състава на български военни контингенти зад граница ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР