Военно-апелативният съд в София отказа да задържи под стража старши

...
Военно-апелативният съд в София отказа да задържи под стража старши
Коментари Харесай

Военният съд в София отказа да задържи „под стража” въстаника от авиобаза Крумово

Военно-апелативният съд в София отхвърли да задържи „ под стража ” старши сержант Галин Генчев, който се опита да провежда въстание пред Народното събрание. Днес столичните магистрати потвърдиха определението на Пловдивския военно-окръжен съд, като не почетоха настояването на прокуратурата за непрекъснат арест. Така мъжът остава с мярка за неотклонение „ парична гаранция ” в размер на 3000 лв..
Прочетете още
Старши сержант Галин Генчев е дълготраен чиновник в авиобаза Крумово. Заеманата от него служба е старши авиомеханик на вертолети. Определян е като скъп боен кадър, с огромен професионален опит, изпълнителен и прецизен в работата си.

До ареста на военнослужещия се стигна след подаден сигнал, че е подготвял въстание на жълтите павета, целящо събаряне на държавното управление. В кориците по делото се споделя, че почнал да пропагандира другари и сътрудници да правят прелом, като провеждат серия митинги пред Народното събрание. Облякъл национална носия и снимал видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за присъединяване във въоръжени въстания. Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „ поробители ”, почнал да разпраща по " вайбър " на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и сътрудниците си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

Първият противозаконен митинг е трябвало да бъде на 21 януари пред постройката на Народното събрание в София и да бъде кротичък. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.

Пред съда Генчев декларирал, че не се признава за отговорен, дал е и подробни пояснения, по повдигнатото му обвиняване. Заявил, че е бил свестен неправилно и неговите дейности са изтълкувани погрешно и превратно. Твърди, че не е проповядвал принудително изменение на открития от Конституцията на България публичен и държавен строй. Представил себе си като религиозен човек. Казал, че помагал на небогати хора с храна, правил дарения и посещавал постоянно църкви и манастири. Изразил е и страдание за случилото се.

В хода на следствието са разпитани 24 очевидци, множеството от които споделили, че не одобряват държанието на обвинения на съществено. Някои от тях настояват, че даже не са отваряли клиповете и фотосите.

Старши сержант Галин Генчев е разказал, че желал само нещата в страната да се трансформират към положително, а не да се променя принудително държавния или публичния ред. Споделил пред проверяващите, че всичко това било на подбив.

След делото, бранителят му – юрист Пламен Бонев дефинира решението като заслужено и законосъобразно. Той не е желал да подвига въоръжено въстание и не е целял по принудителен метод да трансформира открития от Конституцията на Република България държавен и публичен ред ", сподели юрист Бонев. 

„ Просто е неудовлетворен от ръководството, както и доста други хора. От тук нататък делото продължава всъщност ”, приключи юристът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР