Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с

...
Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с
Коментари Харесай

Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което следствието за гибелта на водача майор Валентин Терзиев беше прекъснато. Това заяви за Plovdiv24.bg брачната половинка на водача Димитрина Попова.

Нещастният случай се случи на 9 юни 2021 година по време на нощно обучение в морето край Шабла. Изтребителят МиГ-29 се разрушава в морето, откакто Терзиев поразява цел, пусната прекомерно ниско.

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник Методи Орлов, зам.- пълководец на Авиобаза " Граф Игнатиево ", по случая със гибелта на летеца. По време на учението Орлов е бил началник на стрелбите. 

Обвинен беше и полк. Юрий Луканов – заместник-началник на Щаба на Военновъздушни сили по интервенциите. И двамата за причиняване на гибел при немарливо осъществяване на занятие (чл. 123, алинея 1 от НК), за което наказването е от 1 до 6 години затвор, както и за закононарушение по работа по непредпазливост (чл. 387, алинея 4 от НК), което се санкционира с до 5 години затвор.

Това, че прокуратурата е прекратила следствието и е снела обвиняванията против двамата военни стана ясно от тчета на военния министър Тодор Тагарев.

Постановлението на прокуратурата за преустановяване на следствието не беше оповестено публично. 

Семейството на починалия водач обаче е обжалвало постановлението за преустановяване и през октомври то е било анулирано от състав на Военния съд в Сливен. Определението е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, поради пропуски при администрирането му.

Държавното обвиняване упорства, че гибелта на Терзиев е настъпила при осъществяване на служебно сложена му задача в качеството му на водач с нужната подготовка при избрани нормативни правила и по тази причина желае Военно-апелативният съд да анулира определението на първата инстанция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР