Военният престъпник Радован Караджич, който е главният виновник за най-голямото

...
Военният престъпник Радован Караджич, който е главният виновник за най-голямото
Коментари Харесай

Военният престъпник Радован Караджич обжалва доживотната си присъда

Военният нарушител Радован Караджич, който е основният провинен за най-голямото кръвопролитие на цивилни в Европа след Втората международна война, апелира решението на съда в Хага за налагането му на пожизнен затвор.
" Радован Караджич апелира... наложената му на 20 март доживотна присъда”, стана ясно от правна информация подадена от юриста му Питър Робинсън и публикувана от съда в Хага.
73-годишният Радован Караджич е виновен за най-зловещите военни закононарушения по време на войната в Босна и Херцеговина сред 1992-1995г. Той е виновен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Радован Караджич е упрекнат и в закононарушения против човечеството - пропъждане, убийства и изтезания, както и за нарушение на военното право при обсадата на Сараево.
Караджич бе непосредствен с на някогашния сръбски деспот Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния арбитражен съд в Хага, съобщи БГНЕС.
По време на србската експанзия в Босна са убити към 100 000 души, правят се доста закононарушения - всеобщи и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски военачалник Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като директно виновен за клането в Сребреница.
Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич даже си трансформира идентичността - показва се за доктор Драган Дабич, пуска си брада и дълга коса, които трансформират външността му.
На 24 март 2016 година Хагският арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор, в това число за осъществени закононарушения против човечеството, геноцид и за обсадата на Сараево.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР