Военният наблюдател Дейвид Акс съобщи, че Великобритания е прехвърлила в

...
Военният наблюдател Дейвид Акс съобщи, че Великобритания е прехвърлила в
Коментари Харесай

Forbes: Великобритания прехвърли танкове Challenger 2 в Украйна без допълнителна броня

Военният наблюдаващ Дейвид Акс заяви, че Англия е трансферирала в Украйна танкове Challenger 2 без спомагателни комплекти ризница, оповестява.

„ Обединеното кралство подари на Украйна 14 71-тонни танка Challenger 2. 82-ра бригада на украинските въздушно-десантни сили е единственият консуматор на 13-те оживели танка, откакто един беше погубен по време на боевете към Роботине, в Южна Украйна, в края на предишното лято.

Challenger 2 е единственият танк на английската войска. И британците сполучливо го разположиха по време на водената от Америка инвазия в Ирак през 2003 година

Четиримочният Challenger 2 обаче не е добър за Украйна. Има аргументи да имаме вяра, че Лондон е предложил тези 14 Challenger 2 единствено с цел да насърчи други страни от НАТО да дарят свои лични, по-добри танкове: Leopard 2, Strv 122 и M-1.

Един от членовете на екипажа на украинския Challenger 2 сподели пред The ​​Sun, че моторът на танка с мощ 1200 конски сили е непълен за 71-тонно транспортно средство. Challenger 2 постоянно затъват в меката почва на Украйна и се нуждаят от изтегляне от други Challenger или инженерни транспортни средства.

В разгара на борбата, когато тегленето не постоянно е допустимо, заседналият Challenger 2 е уязвим Challenger 2.

От първата си бойна акция, в Босна през 90-те години на предишния век, Challenger 2 на английска работа постоянно се е разполагал с спомагателна ризница в профил на корпуса и долната челна плоча. И с добра причина: тези места са местата, където главният Challenger 2, който е планиран да се бие право напред, до момента в който е вкопан, е най-уязвим.

Украйна в никакъв случай не е получила тези спомагателни бронирани комплекти, евентуално тъй като спомагателните три тона тегло биха създали украинските Challenger 2 още по-малко мобилни на мека земя. Украинците вместо това са добавили лека летва ризница към най-уязвимите аспекти на своите Challenger 2.

Решетките може да оказват помощ за намаляване на ударите от дронове и ръчни противотанкови оръжия, само че по-тежките муниции би трябвало да избухнат тъкмо през тях, написа още изданието.

120-милиметровото оръдие L30 на Challenger 2 е проблем. За разлика от гладкоцевните оръдия на актуалните западни танкове, L30 е нарезен. Боеприпасите му не са съвместими с други танкови оръдия, тъй че украинците би трябвало да поддържат обособена логистична система, единствено с цел да поддържат пукотевица с 13 Challenger 2.

„ Докато гладкоцевно танково оръдие L44 има потребен живот до 1500 изстрела, нарезното L30A1 се износва след 500 изстрела. Това е изключително проблематично, защото 82-ра бригада — явно обезпокоена танковете й да затънат — ги държи на километри зад фронтовата линия и ги употребява като мобилни гаубици.

Една гаубица доста желае да стреля. Но това е нещо, което Challenger 2 не може да направи, без да износи главното си оръжие ”, се споделя в публикацията.

Досега Украйна е получила 71 Leopard 2s и сходни Strv 122s от европейски страни плюс 31 M-1s от Съединените щати — и се чака да получи още 34 Leopard 2s и съвсем 200 Leopard 1s през идната година. Но даже тези танкове са превъзхождани на брой от многото стотици Т-64 и Т-72 от руски вид, които съставляват по-голямата част от украинския бронетанков корпус.

Всичко това значи, че 14 — в този момент 13 — Challenger 2 съставляват неточност при закръгляване в бойния ред на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР