Военният министър Тодор Тагарев се е подписал на първия български

...
Военният министър Тодор Тагарев се е подписал на първия български
Коментари Харесай

По време на визитата си в САЩ: Тагарев парафира първия български F-16

Военният министър Тодор Тагарев се е подписал на първия български F-16. Това заяви самият той със фотоси във Facebook.

Българското общество чака с огромно неспокойствие F-16 Block 70. За нас това е голям план и съществено изпитание за повишение на качествата на въоръжените ни сили. Това показах по време на срещата в индустриалната база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, написа министър Тагарев към фотосите.

Миналата седмица той бе на петдневна публична аудиенция в Съединени американски щати.

" При обиколката разгледахме седем от предопределените за страната ни изтребители, които се намират в друг стадий на произвеждане. В рамките на къса гала разписах шпангоута на първия изтребител, който ще бъде приключен ", написа още министърът.

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.
На място българската делегация беше посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и общоприет управител на Интегриранaта изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата участва и зам.-помощник секретарят на Военновъздушни сили по въпросите на интернационалното съдействие Кели Сейболт, описа министърът на защитата.

България ще получи осем американски изтребители F-16 от Съединени американски щати през 2025 година Това заяви адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата на България, пред Българска национална телевизия. Той бе с Тагарев в Съединени американски щати предходната седмица.

По думите на Ефтимов търсенето на тези самолети е засилено и в случай че настояването е било отсрочено, е имало опция да получим изтребители след 2030 година

" Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в друг стадий на довеждане докрай. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета ", изясни той.

Адм. Ефтимов съобщи, че ще имаме 16 самолета и 32-ма летци, готови в Щатите по методиката, по която се готвят американските Военно-въдушни сили, което означавало, че подготовката на водачите върви по контракт.

" 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат образование в Съединени американски щати. Важно е по какъв начин да превърнем този запас в работеща отбранителна дарба, ще употребяваме опита на военновъздушните сили на Съединени американски щати. Това са поредни старания на всички равнища, с цел да се възнамеряват дилемите и да се извършват ", сподели Ефтимов.

Относно страйкърите адмиралът разясни, че договорката за придобиването им в цялостния комплект е " огромна стъпка напред в сухопътните войски ". Той посочи, че машините ще дойдат на части в България и ще бъдат сглобявани на терен, като ще се образова и състава на сухопътни войски.

Министърът на защитата Тодор Тагарев през вчерашния ден още веднъж по Българска национална телевизия съобщи, че държавното управление е готово да влага 6 милиарда евро в пътна и железопътна инфраструктура, с цел да може да има бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР