Военният министър Тодор Тагарев отправи призив към народните представители да

...
Военният министър Тодор Тагарев отправи призив към народните представители да
Коментари Харесай

Министър Тагарев призова да се одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори

Военният министър Тодор Тагарев насочи апел към народните представители да одобрят закупуването на бронетранспортьорите „ Страйкър “ преди локалния избор, като посочи в ефира на „ bTV “:

„ Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да стартират полемиките, има риск да не успеем с процедурите, защото би трябвало да има сключване на контракт, който още веднъж да влезе за ратификация в Народното събрание. Нужно е техническо време за заплащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в Народното събрание към този момент утвърдиха пазаруването на БТР-ите. “

Тазгодишното заплащане е планувано в Закона за бюджет а, както и в границите на прогнозната макрорамка за бюджета за идните 3 години, изясни министърът. По думите му интервалът за заплащането е 5-годишен .

Първите машини се чакат през втората половина на 2025 година , а последните до март на 2028 г . По-голямата част от машините щели да дойдат през 2026 и 2027 година, разкри Тагарев. Той съобщи, че имало претенции от Украйна за още военна помощ от България .

„ Ракетите С-300, които взехме решение да дадем на Украйна, са малцина. Точната им численост обаче е секретна информация. Става въпрос за неизправни ракети, които българската войска няма по какъв начин да употребява или да ремонтира, само че украинската – има вид за такова нещо. Ако се употребяват неизправни, те може да са рискови за военните, които ги изстрелват “ , съобщи той.

България можела да изпрати и 100 БТР-а от някогашните вътрешни войски на Украйна, разяснява още министърът, уточнявайки, че там имало потребност, както от съвременна техника, по този начин и от количества. Той твърди, че Русия вадила от складовете си оръжия от 60-те години , само че и те убивали.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР